Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як Україна долає епідемію ВІЛ в умовах війни: результати Форуму громадських ініціатив
29.08.2022
15:23

Як Україна долає епідемію ВІЛ в умовах війни: результати Форуму громадських ініціатив

Неурядові організації у сфері ВІЛ послуг разом з представниками влади та донорських організацій проаналізували зусилля та інноваційні підходи громадського та державного секторів для збереження життя і здоров’я ВІЛ-позитивних українців та представників уразливих груп після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Понад 80 учасників Форуму працювали над стратегією для подолання ВІЛ в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови.

Обговорення відбулися в рамках «Форуму громадських ініціатив: Будуємо сталість ВІЛ послуг під час війни», організованому проєктом USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ».

«Незважаючи на значні пошкодження і втрати, викликані війною, Міністерство охорони здоров’я України спільно з партнерами забезпечило доступ пацієнтів до ліків та гарантувало фінансування медичних послуг. Нині ми працюємо над Планом відновлення, який передбачає не лише поновлення втрачених послуг, відновлення інфраструктури, але й подальший розвиток системи охорони здоров’я, відповідно до вже прийнятих стратегій та вимог воєнного часу. Ми розраховуємо на подальшу співпрацю з національними та міжнародними партнерами та підтримку з боку неурядових організацій, донорів, волонтерів на благо народу України», — сказала Ірина Микичак, заступниця міністра охорони здоров’я України.

За запитом МОЗ України та Центру громадського здоров’я проєкт USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» сприяв розробці Плану відновлення послуг із профілактики, діагностики й тестування, супроводу та лікування ВІЛ, ТБ, вірусних гепатитів В і С та послуг замісної підтримувальної терапії в цивільному секторі України. Документ є покроковою дорожньою картою для відновлення та розвитку спектру послуг у сфері ВІЛ, ТБ, вірусних гепатитів та замісної терапії від профілактики до ефективного лікування.

«З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну під загрозою опинилися всі ВІЛ-послуги. Уже напрацьовується План відновлення системи охорони здоров’я України від наслідків війни на 2022–2032 роки. Центр громадського здоров’я планує відновлення надання послуг із діагностики й тестування, профілактики, супроводу та лікування ВІЛ-інфекції, у цивільному секторі України шляхом впровадження відповідного плану», — наголосила Лариса Гетьман, завідувач відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я.

Форум громадських ініціатив став майданчиком для обміну досвідом та кращими практиками неурядового сектору в умовах війни.

«З початком повномасштабного вторгнення росії 24 лютого неурядовий сектор став форпостом на захисті людей, які живуть з ВІЛ, і тих, хто перебуває в зоні найбільшого ризику інфікування. Наше завдання сьогодні — використати кращі практики, об’єднати зусилля НУО, держави та міжнародну підтримку. Лише так ми зможемо подолати епідемію ВІЛ у нашій державі», — зауважив Володимир Курпіта, директор проєкту USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ».

У форумі взяли участь представники та представниці 39 неурядових організацій зі сфери ВІЛ послуг, що активно працювали з початку повномасштабного вторгнення росії.

«Війна змусила всіх нас працювати на 200%. Як найбільша пацієнтська організація, ми вбачаємо пріоритетом сьогодні збереження та покращення фінансування сервісів для кожного пацієнта. Також ми вважаємо, що саме сьогодні є вікно можливостей для реалізації найамбітніших змін. І ми зробимо все, аби використати його разом з іншими передовими громадськими організаціями країни», — зауважив Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БО «100% Життя».

«З перших днів війни ми змогли адаптувати надання життєво-критичних сервісів, що зберегло життя сотням тисяч найбільш уразливих до ВІЛ громадян України. До медичних і соціальних сервісів ми додаємо гуманітарну допомогу. В умовах зруйнованої інфраструктури, маючи понад 8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб, ми зробили наголос на мобільних клініках, телемедицині й діджитал рішеннях. Підходи, які успішно спрацювали в умовах війни, мають бути застосовані для оновлення системи охорони здоров’я», — зазначив Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я.

Представники Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ/ СНІД (PEPFAR), Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС/UNAIDS) та головні реципієнти Глобального фонду представили пріоритети фінансування програм профілактики та лікування ВІЛ, перспективи епідеміологічного контролю над поширенням ВІЛ у країні та потребу виявлення нових випадків ВІЛ-інфекції навіть в умовах війни.

«PEPFAR стоїть пліч-о-пліч з українськими героями сфери громадського здоров’я, щоби забезпечити безперервність лікування людей, які живуть з ВІЛ, в умовах брутальної та неспровокованої війни росії. У 2022 році PEPFAR надав 13 мільйонів доларів США екстреного фінансування для закупівлі річної потреби антиретровірусних препаратів для українців. Міжвідомча команда PEPFAR продовжуватиме співпрацювати з українським урядом і громадянським суспільством для підтримки надання послуг з ВІЛ під час війни для захисту людей, які живуть з ВІЛ, і ключових груп населення. Ми впевнені в перемозі та майбутньому України як вільної нації в серці Європи. PEPFAR буде поруч, щоб інвестувати в сталі рішення сфери громадського здоров’я, які підтримують контроль епідемії. Слава Україні!» — сказав Аарон Бенкс, координатор програми PEPFAR в Україні.

«USAID за фінансової підтримки PEPFAR є стабільним партнером України в боротьбі з ВІЛ/СНІДом. Після вторгнення pосії в Україну 24 лютого 2022 року USAID співпрацював з урядом України та місцевими партнерами, щоби закупити та доставити 53 мільйони доз антиретровірусних препаратів (АРТ) і забезпечити безперервність лікування для близько 150 000 людей, які живуть з ВІЛ. Ключовим пріоритетом USAID залишається підтримка в забезпеченні медичних потреб уразливих груп населення в Україні, включно з забезпеченням доступу до тестування на ВІЛ, профілактики та життєво важливих послуг з лікування», — зазначив Джеймс Хоуп, директор місії USAID в Україні.

Учасники форуму розпочали роботу над підготовкою рекомендацій для реалізації проєктів з профілактики та лікування ВІЛ та представили драфт спільної резолюції.

Матеріали форуму доступні в папці: https://bit.ly/3pFYkhi

 

Проведення Форуму громадських ініціатив стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Надзвичайну ініціативу Президента США з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ/СНІД. Зміст є винятковою відповідальністю Пакту та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Інші новини