Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
З початку 2021 року в Україні зареєстровано 5 спалахів норовірусної інфекції
13.08.2021
10:45

З початку 2021 року в Україні зареєстровано 5 спалахів норовірусної інфекції

За даними Центру громадського здоров'я від початку 2021 року в Україні зареєстровано п’ять спалахів норовірусної інфекції. 

Всього постраждало 69 людей, з них 64 дитина.

У м. Кривий Ріг Дніпропетровської області у ДНЗ комбінованого типу захворіло 5 дітей. Діагноз – гостра кишкова інфекція норовірусної етіології. Всі хворі перенесли хворобу у легкій формі. Відбулися заходи із дезінфекції місць загального користування закладу. Вогнище хвороби було локалізовано.  

У с. Джурин Чортківського району Тернопільської області у 12 вихованців та 2 працівників закладу дошкільної освіти було лабораторно підтверджено діагноз «гостра кишкова інфекція норовірусної етіології». Джерело інфекції встановити не вдалось. Було здійснено низку лабораторних досліджень та перевірку закладу щодо дотримання санітарно-гігієнічних норм, вогнище локалізовано. 

Протягом березня у м. Тернопіль у двох ДНЗ було зафіксовано спалахи норовірусної хвороби. Серед постраждалих, сукупно, зареєстровано 2 дорослих і 34 дитини. У межах локалізації спалаху було проведено епідрозслідування, заключну дезінфекцію, організовано необхідний комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів. На початку серпня в одному з ДНЗ міста зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції норовірусної етіології. Лабораторно підтверджено 14 випадків. Проведено епідеміологічне розслідування.  

Нагадаємо: 

Норовірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання, з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, яке спричинює вірус Норуолк, характеризується розвитком гострого гастроентериту та дегідратації. Норовіруси спричиняють 6–17 % випадків гострих кишкових інфекцій. 

Для профілактики норовірусної інфекції рекомендовано: 

  • піддавати харчові продукти термічній обробці при 85 °C, 
  • мити руки з милом перед прийманням їжі, 
  • споживати кип'ячену чи воду в пляшках, 
  • не вживати воду з відкритих джерел.  

У разі наявності гострої кишкової інфекції необхідно своєчасно звертатись за медичною допомогою.   

Інші новини