Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
25.08.2020
16:57

З початку року в Україні зареєстровано 8 випадків правця

З початку року в Україні зареєстровано 5 випадків правця у дітей і 3 випадки у дорослих. За аналогічний період 2019 року всього виявлено 7 випадків.

Правець зафіксовано у 7 областях: Вінницькій — 2, Волинській — 1, Київській — 1, Львівській — 1, Миколаївській – 1, Полтавській — 1, Чернігівській — 1.

Правець — це інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani.

Правцем можна інфікуватись:

  • при пошкодженні шкіри та слизових оболонок;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

Єдиний спосіб захиститися від правця — вакцинація. З початку року по 01.06 в Україні вакциновано лише 31,6% дітей до року від правця. Якщо ви пропустили необхідні щеплення за Календарем, поспішайте їх надолужити. Вакцина від дифтерії та правця безоплатна.

Календар щеплень визначає оптимальний вік і проміжки часу для введення вакцин. Тому для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

Вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли, оскільки імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження.

Захворюваність на правець безпосередньо залежить від ступеня обсіменіння грунту спорами збудників, рівня травматизму. Найнебезпечніший сільськогосподарський та побутовий травматизм, які пов'язані з забрудненням рани грунтом.

Сприйнятливість людей до захворювання висока, ризик зростає, якщо в рані створюються анаеробні умови.

Від 3 до 21 дня після зараження можуть з’явитися симптоми захворювання, зокрема: головний біль, спазми м’язів обличчя, підвищення температури та надмірне потовиділення; м’язові спазми — часто в шлунку, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм), ламкість кісток, ускладнення дихання.

Правець може призвести до смерті.

За появи перших симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.

Інші новини