Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
28.10.2019
18:16

Захворюваність та охоплення вакцинацією від дифтерії

На 28 жовтня 2019 року в Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії, з них 18 — протягом жовтня. П'ять випадків підтверджено лабораторно: в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.

Станом на 1 жовтня 2019 року в Україні щеплено 59,5% дітей віком до одного року та 52,3% дорослих від кількості, що передбачена плановою вакцинацією. Загалом за вказаний період щеплено лише 200 000 дітей віком до року та 1,5 млн дорослих.

 

Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії. Імунітет запобігає важкому перебігу хвороби.

Вакцинуватися безкоштовно можна у кабінетах щеплень закладів охорони здоров’я.

Вакцинація дітей

Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можна використовувати вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), для ослаблених дітей, так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовують для щеплення дітей до 6 років 11 місяців 29 днів.

Вакцинацію від дифтерії здійснюють у:

  • 2 місяці (перше щеплення),
  • 4 місяці (друге щеплення),
  • 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.

Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років здійснюють анатоксином дифтерійно-правцевим (далі — АДП),

У 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі — АДП-м).

Щеплення дітей до 7 років з порушенням Календаря призначає лікар з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати чотириразове щеплення проти кашлюку до 6 років 11 місяців 29 днів. У разі неможливості отримати 4 дози вакцини проти кашлюку дитиною до 6 років 11 місяців 29 днів вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення їй зазначеного віку.

Дітям, старшим 7 років, та дорослим, які раніше не були щеплені або не мають даних щодо вакцинації, роблять щеплення АДП-м триразово. Ревакцинація дітей віком 15 –18 років, які отримують щеплення поза цим Календарем, здійснюється з мінімальним інтервалом у 3 роки після останнього щеплення для профілактики дифтерії та правця.

Вакцинація дорослих

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які раніше були щеплені, здійснюють АДП-м у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією через кожні 10 років.

Центр громадського здоров'я України нагадує, що країна забезпечена дозами вакцини від дифтерії в достатній кількості в усіх регіонах.

Інші новини