Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інструмент, який рятує життя. Запрацювала мапа для моніторингу ліків від вірусних гепатитів В та С
20.05.2021
09:47

Запрацювала інтерактивна мапа для моніторингу наявності ліків від вірусного гепатиту С та В

Центр громадського здоров’я МОЗ України (ЦГЗ) спільно з проєктом USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» презентували вебінструмент «Моніторинг наявності препаратів для лікування ВГС і ВГВ для дорослих та дітей», який дозволить громадянам, що потребують безкоштовного лікування, мати достовірну інформацію про наявність медичних препаратів у окремому закладі охорони здоров’я і, відповідно, стати на облік та отримати ці препарати.

Нагадаємо, що вірусні гепатити — це захворювання печінки запального характеру. Найнебезпечнішими є вірусні гепатити В та С, адже вони рідко мають гостру форму, тривалий час можуть протікати безсимптомно та проявитися уже на критичній стадії, коли печінка вражена вірусом надто сильно. Саме тому надзвичайно важливо регулярно тестуватися на вірусні гепатити та за змоги щепитися.

Шляхи передачі вірусного гепатиту залежать від його типу. Наприклад, віруси гепатиту А та Е мають фекально-оральний шлях передачі, а віруси гепатитів В, С та D передаються через пошкоджену шкіру або слизові оболонки під час контакту із інфікованою людиною. Більше про гепатити читайте за посиланням.

Інструмент розроблений журналістською агенцією Texty.org.ua спільно з ЦГЗ і доступний на сайті Центру за посиланням: Моніторинг наявності препаратів для лікування ВГС та ВГВ для дорослих і дітей. 

Інтерактивна мапа забезпечує такий функціонал: 

  • моніторинг наявності препаратів у лікарні, кількість, час використання;
  • статистика наявності препаратів за попередні 12 місяців (за наявності даних);
  • прогноз використання препаратів до закінчення строків придатності;
  • розрахунок наявних повних курсів лікування;
  • пошук препаратів у лікарнях, швидкий перегляд кількості препаратів;
  • підрахунок зведеної інформації щодо кількості препаратів у розрізі областей;
  • перегляд обсягів державного замовлення та розподілу препаратів у розрізі областей.

Дані про наявність ліків дозволяють контролювати використання коштів держбюджету та запобігають низці корупційних ризиків. Зокрема, унеможливлюють відмову пацієнтам в отриманні безкоштовного лікування. Популяризація інструменту дозволить зробити сферу безоплатного лікування ВГС та ВГВ в Україні прозорою. 

Наразі до інструменту долучені понад 60 лікарень обласного та районного рівнів з усіх областей України. Він охоплює період від грудня 2020 року по обласних (опорних) та деяких районних лікарнях. Згодом кількість районних лікарень, відображених у візуалізації, зростатиме.

Мапа дозволить спростити роботу щодо обліку лікарських препаратів, адже обласні департаменти охорони здоров’я дістануть доступ до зведеної інформації або даних щодо окремого закладу охорони здоров’я. Вона також допоможе контролювати перерозподіл препаратів у межах області, забезпечувати їх наявність у кожній лікарні, прогнозувати використання медикаментів.

Центр громадського здоров’я за допомогою інструменту зможе контролювати розподіл ліків між лікарнями та ініціювати перерозподіл таким чином, щоб усі медпрепарати були використані до завершення строків придатності.

Інструмент підвищить ефективність фармацевтичного менеджменту на рівні окремих лікарень і регіонів. Це дозволить краще піклуватися про здоров’я людей та зберегти більше життів.

Онлайн-мапа реалізована на основі наборів відкритих даних, оприлюднених на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних: “Дані про наявність ліків від вірусного гепатиту С та вірусного гепатиту В”. Дані для кожної лікарні оновлюються щомісячно.

Інструмент «Моніторинг наявності препаратів для лікування ВГС і ВГВ для дорослих та дітей» розроблений Texty.org.ua спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства охорони здоров’я України.

Інші новини