Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
«ЗПТ поруч». ЦГЗ запустив чат-бот для пошуку лікування для пацієнтів ЗПТ
21.06.2022
13:17

«ЗПТ поруч». ЦГЗ запустив чат-бот для пошуку лікування для пацієнтів ЗПТ

Центр громадського здоров’я за підтримки проєкту «Посилення лікування ВІЛ-інфекції, спроможності лабораторної мережі, замісної підтримуючої терапії та програмного моніторингу в Україні в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)» (SILTP) розробив чат-бот «ЗПТ поруч» у Telegram https://t.me/zpt_poruch_bot.

Цей ресурс допоможе людям, які страждають на опіоїдну залежність, знайти заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу із використання препаратів замісної підтримувальної терапії, поруч із місцем свого перебування в Україні.

За допомогою чат-бота можна дізнатися, де розташований найближчий сайт ЗПТ, що працює, а також проглянути актуальний список ЗПТ-сайтів у регіоні, де ви наразі перебуваєте або куди переїхали через війну.

Фахівці Центру громадського здоров’я регулярно оновлюють дані про заклади, що працюють.

Нагадаємо, що замісна підтримувальна терапія (підтримувальна терапія агоністами опіоїдів) — визнаний у всьому світі метод фармакологічного лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із найбільшою доведеною ефективністю.

Метод полягає в медикаментозному лікуванні залежності від опіоїдів через призначення опіоїдних агоністів (повних або часткових), які полегшують симптоми «відміни», знижують/блокують потяг до вживання незаконних наркотиків, покращують якість життя та зменшують медичні та соціальні наслідки вживання наркотиків.

Призначення препаратів замісної підтримувальної терапії здійснюється виключно лікарем, а лікування може тривати пожиттєво за потреби пацієнта. Найбільш широко застосованими препаратами в межах програми замісної підтримувальної терапії є метадон та бупренорфін.

Інші новини