Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
16 грудня 2016 року відбулося засідання робочої групи з розробки «Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворювання на туберкульоз на 2017-2021 роки»
19.12.2016
18:06

16 грудня 2016 року відбулося засідання робочої групи з розробки «Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворювання на туберкульоз на 2017-2021 роки»

В обговоренні взяли участь  фахівці різних урядових та державних структур, представники міжнародних  організацій, спеціалісти лікувальних закладів та лабораторних центрів, керівники громадських організацій та інші зацікавлені сторони.

Керівники робочих груп представили результати опрацювання завдань та заходів. Яна Терлеєва, радник Генерального директора ЦГЗ МОЗ України у своєму виступі висвітлила результати роботи групи з компоненту «Комплексні, інтегровані та орієнтовані на пацієнта скринінг, діагностика, лікування та профілактика туберкульозу». Лілія Масюк, лікар-фтизіатр ЦГЗ МОЗ України, представила результати роботи другої групи «Рішучі політичні заходи та системи підтримки» до якої входять питання політичної відданості, що супроводжується  забезпеченням адекватних ресурсів,  включаючи політику загального охоплення послугами охорони здоров'я та відповідними соціальними послугами. Третє  питання «Активізація досліджень та інноваційної діяльності» викликало найбільшу кількість запитань та пропозицій, зокрема відкриття, розробка та швидке впровадження нових засобів і здійснення втручань і стратегій та наукові дослідження для оптимізації здійснення програм і їх впливу, а також для сприяння інноваціям.

Генеральний директор ЦГЗ МОЗ України, Наталя Нізова представила фінансово-економічне обґрунтування та проект бюджету до програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 рр. (обсяги та джерела фінансування).

Головний спеціаліст відділу програм та проектів Управління громадського здоров’я висвітлила пропозицію НАН України про включення до програми доклінічне та клінічне випробування  нових антибіотиків для лікування мультирезистентної форми туберкульозу.

За результатами обговорення прийнято рішення доопрацювати індикатори програмних заходів та до кінця тижня (23.12.2016) чекають на пропозиції від всіх зацікавлених сторін.

Питання протидії туберкульозу (ТБ) в Україні є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров'я і соціального розвитку.  Боротьба з  ТБ є предметом міжнародних зобов'язань України  в частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами.

Метою Програми є  подальше поліпшення епідемічної ситуації з ТБ за рахунок стабілізації рівня захворюваності, зменшення рівня смертності та підвищення ефективності лікування хворих на чутливий ТБ, хіміорезистентний ТБ, коінфекцію ТБ/ВІЛ шляхом реалізації державної політики, що ґрунтується на мультидисциплінарних пацієнт-орієнтованих, економічно ефективних принципах забезпечення загального та рівного доступу населення до якісних послуг з профілактики, діагностики й лікування ТБ, що спрямовано на ефективне використання наявних ресурсів.

Інші новини