Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
2 квітня – день поширення інформації про аутизм
01.04.2018
20:45

2 квітня – день поширення інформації про аутизм

2 квітня, в цьому році вже в одинадцяте, весь світ відзначає День поширення інформації про аутизм. Цей день було встановлено 18 грудня 2007 р. Генеральною Асамблеєю ООН.

 

Що таке аутизм?

Аутизм – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

Аутизм впливає на кожну людину по-різному, і може варіюватися від дуже легкої до дуже важкої форми прояву. Люди з аутизмом хочуть спілкуватися, проте часто не знають як.

Розлади аутистичного спектру починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші 5 років життя.

Діагностувати ризик розвитку аутизму можна вже в 1,5 річному віці дитини за допомогою спеціального скринінгового тесту.

Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. 

Статистика

  • 1 із 88 дітей має аутизм. При ранньому втручанні та корекційних заходах дитина може бути повністю адаптована до соціального життя.
  • На 30% зростає кожного року кількість дітей з діагнозом аутизм в Україні.
  • У 1,5 річному віці дитині можна провести скринінг за спеціальним тестом.
  • У 4 рази частіше у хлопчиків, ніж у дівчаток, діагностується аутизм.

Заходи 2 квітня у Києві

2 квітня о 13:00 у Києві в парку Шевченка відбудеться флешмоб #київублакитному, під час якого організатори акції розкажуть про аутизм, його перші ранні прояви, а також всі присутні вишикуються у довгу стрічку і випустять повітряні кульки у блакитне небо, щоб показати, що діти з аутизмом – це частина суспільства. Діти зберуть блакитне серце-пазл, а дорослі послухають міні-концерт Дмитра Побережного, детальніше – за посиланням.

О 19:00 можна буде подивитись фільм про людину з аутизмом, вхід вільний за умови попередньої реєстрації, детальніше – за посиланням.

Інші новини