Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
21-а Міжнародна конференція з протидії СНІДу  «AIDS 2016» в Дурбані, ПАР
21.07.2016
16:59

21-а Міжнародна конференція з протидії СНІДу «AIDS 2016» в Дурбані, ПАР

Більш ніж 18 000 світових лідерів, вчених, фахівців у сфері охорони здоров'я та провідних діячів з адвокації зібралися в Дурбані, Південна Африка на 21-й Міжнародній конференції з протидії СНІДу (AIDS 2016). Цей захід є найбільшим світовим форумом, присвяченим  захворюванню на ВІЛ/СНІД,  в рамках якої будуть представлені 2500 наукових тез та відбудуться сотні важливих подій.

Міжнародна конференція з протидії СНІДу у 2000 році (AIDS 2000) в Дурбані стала визначальним моментом в історії ВІЛ/СНІДу, адже саме ця подія розпочала глобальний рух, щодо важливості забезпечення  життєво необхідного лікування хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД, а також відкрила шлях для затвердження першої Декларації Організації Об'єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу та створення Глобального фонду та PEPFAR. На сьогоднішній день більше 17 мільйонів ВІЛ-позитивних людей отримують лікування, а рівень нових випадків інфікування ВІЛ та смертей від СНІД постійно знижуються.

На Міжнародній конференції з протидії СНІДу 2016 року основна увага приділена задачам щодо досягнення глобальної мети подолання СНІДу до 2030 року. Незважаючи на досягнутий прогрес, більше половини людей, що живуть з ВІЛ, досі не мають доступу до лікування, нові засоби профілактики, такі як PrEP, залишаються поза досяжністю для більшості людей, які їх потребують, а права ВІЛ-позитивних людей із груп ризику порушуються у багатьох країнах світу.

На офіційному відкритті конференції Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун попередив про нагальну необхідність більш рішучих дій, щоб не втратити досягнення сьогодення: "Як світова спільнота, ми повинні швидко і рішуче рухатися в напрямку досягнення цілей, які допоможуть нам нарешті завершити цю епідемію ".

"Ця конференція проходить у вирішальний момент в епідемії ВІЛ-інфекції", говорить Кріс Бейрер,   Міжнародний голова 21-ї Міжнародної конференції з протидії СНІДу (AIDS 2016) і президент Міжнародного товариства зі СНІДу. "Для того, щоб дійсно досягти успіху у всіх країнах світу, кожна наша дія має ґрунтуватися на науковому підході, повазі до прав людини, а також належному фінансуванні. Якщо ми не будемо приймати правильні стратегічні рішення, ми ризикуємо втратити всі позитивні зрушення. Затримка рівносильна поразці ". 

Темою конференції став «Негайний доступ до рівних прав», яка покликана наголосити на необхідності подолання поточних бар'єрів щодо фінансування заходів з профілактики ВІЛ-інфекції, лікування і досліджень, а також наявності дискримінаційних законів і політик, які зачіпають багато з представників груп ризику, таких як чоловіки, що мають статеві контакти з чоловіками, транссексуалів, людей, що вживають ін'єкційні наркотики, і секс-працівників. Основну роль  у досягненні успіху має відіграти лідерство та партнерство урядових  структур, представників громадянського суспільства і міжнародних організацій.  

Впродовж 4-го дня конференції із постерною доповіддю на тему «Виклики розширення АРТ в Україні» виступили керівник відділу закупівель  ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» Сергій Страшук та завідувач Референс-лабораторії діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу Ірина Андріанова, в якій вони підкреслили досягнутий прогрес у охопленні лікуванням, зміцненні тренінгового потенціалу для лікарів первинної ланки та інфекційних спеціальностей  в Україні, та окреслили плани щодо створення універсального керівництва, яке буде охоплювати питання профілактики, лікування та догляду для всіх ВІЛ-позитивних пацієнтів. 

Інші новини