Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
04.06.2020
12:17

4 червня — Всесвітній день боротьби із карієсом

4 червня — Всесвітній день боротьби із карієсом. Карієс зубів є найбільш поширеним хронічним захворюванням у світі. Він зумовлений тим, що бактерії в роті метаболізують цукор із їжі і виробляють кислоти, які з часом розщеплюють емаль зуба.

Основними факторами ризику виникнення захворювань ротової порожнини є їжа із високим вмістом цукру, куріння, вживання алкоголю, а також недостатні гігієна порожнини рота і догляд.

Споживання надмірної кількості цукру активує бактерії в роті, які перетворюють цукор на кислоти, що починають розчиняти зубну емаль. Загроза карієсу зростає, якщо ви споживаєте цукор більше чотирьох разів на день і/або споживаєте понад 50 г (приблизно 12 чайних ложок) на день.

Остерігайтеся цукру, доданого до їжі виробником, а також того, що міститься у меді, сиропах, фруктових соках і їхніх концентратах. Зверніть увагу на те, скільки цукру ви додаєте під час приготування власної їжі.

Куріння підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, спричиняє неприємний запах із рота, передчасну втрату зубів, часткову втрату смаку та нюху.

В алкогольних напоях часто підвищена кислотність і вміст цукру, що збільшує ризик карієсу.

Погана гігієна ротової порожнини призводить до накопичення в роті бактерій, утворення бактеріальної плівки на зубах, унаслідок чого виникають карієс, гінгівіт, пародонтоз. Карієс може викликати дискомфорт, біль та неприємний запах із рота.

Чищення зубів двічі на день пастою із фтором допомагає зменшити кількість бактерій і запобігти утворенню нальоту. Зуби стають стійкішими до кислот, які спричиняють карієс.

Раннє виявлення проблем у ротовій порожнині є ключовим фактором для запобігання або регулювання захворювань. Регулярні огляди у стоматолога гарантують, що такі проблеми, як карієс, гінгівіт і пародонтит, буде виявлено та вилікувано якомога раніше.

Інші новини