Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Брифінг в офісі ПРООН на тему "Туберкульоз: діагностуй та виліковуй"
29.11.2016
19:00

Брифінг в офісі ПРООН на тему "Туберкульоз: діагностуй та виліковуй"

Сьогодні, 29 листопада, в офісі ПРООН відбувся заключний брифінг прес-туру ПРОООН "Туберкульоз: діагностуй та виліковуй", метою якого було збільшити обізнаність населення України про наявність та доступність лікування туберкульозу якісними ліками. 

У 2015 році за даними Центру медичної статистики МОЗ України в Україні рівень захворюваності складає 70,5 на 100 тис. населення, проте за розрахунковими даними захворюваність на ТБ становить 91,0 на 100 тис. населення. Таким чином, в Україні щороку своєчасно не виявляють приблизно 22,5% випадків захворювання на ТБ, що є сприятливим для подальшого поширення ТБ серед населення.

Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров'я України, у своєму виступі зазначила, що однією з основних причин високого тягаря ТБ/МРТБ в Україні є низька ефективність лікування чутливого ТБ серед нових випадків і рецидивів в Україні, що становить 70,4% та є другим найнижчим результатом лікування в Європейському регіоні. Результат успішного лікування МРТБ також є одним з найнижчих в Європейському регіоні та становить 38%. Це обумовлено насамперед дефіцитом у забезпеченні ПТП для хворих на МРТБ/РРТБ у минулі роки, недостатнім безпосереднім контролем за лікуванням, відсутністю системи соціально – психологічної підтримки хворих під час лікування та управління побічними реакціями на ПТП.

На сьогодні не дивлячись на складну економічну ситуацію Міністерством охорони здоров’я забезпечено протитуберкульозними препаратами хворих на ТБ в повному обсязі. У 2015 році за кошти ДБ виділено - 212 128,4 тис. грн, за кошти ГФ – 483 874,19 тис. грн (в 2 рази більше). Також в 2016 році ГФ виділено 392 500,00 тис. грн та заплановано 162 500,00 тис. грн. на 2017 рік.

Заступник директора ПРООН Блерта Чела наголосила про важливість співрпаці між Міністерством охорони здоров'я України та ПРООН в розірізі організації та проведенні процедур закупівель та розбудову до 2019 року агенції по закупівлям ліків в Україні. 

Голововною проблемою залишається питання ефективності лікування ТБ в Україні. Яна Терлеєва, Радник директора Центру громадського здоров'я МОЗ України, звернула увагу на те, що наявна система надання протитуберкульозної допомоги з надмірною кількістю протитуберкульозних ліжок, орієнтована на концентрацію хворих в умовах стаціонару, вона не відповідає сучасним міжнародним практикам, є економічно обтяжливою та не дозволяє забезпечити охоплення населення, передусім з уразливих груп, доступними та якісними послугами з профілактики, виявлення, діагностики та лікування ТБ. Також в суспільстві досі залишається високий рівень стигми до хворих на туберкульозу. В той саме час необхідно зрозуміти, що в багатьох випадках можливо здійснювати саме амбулаторне лікування хворих ТБ при його своєчасному виявленні та правильному назнаенні схеми лікування. 

Інші новини