Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чи можливо натренувати відчуття щастя?
12.08.2023
09:51

Чи можливо натренувати відчуття щастя?

Головний шлях до нещастя – небажання людини робити собі приємне, переконаний Віктор Досенко, український патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України.

Досенко став гостем подкасту "Простими словами", який виходить у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?", й розповів, чи може людина протягом життя тренувати відчуття щастя.

У контексті розмови про щастя він згадав термін "ангедонія" - нездатність отримувати задоволення від діяльності, яка зазвичай буває приємною для людей. Як приклад генетик навів простий експеримент з мишами: перед тваринами ставили поїлки з простою водою та підсолодженою. Миші люблять солодку воду, й здорові учасники експерименту оберуть саме її, а от гризунам з ПТСР однаково, що пити. 

"Людина з ПТСР (посттравматичний стресовим розладом), як і миша, не хоче зробити собі добре, не хоче доставити собі задоволення", - пояснює український патофізіолог. 

За його словами, головний шлях до нещастя людини - коли вона не хоче зробити собі приємне, коли вона не здатна отримати від життя ендорфіни. За це відповідає медіальна префронтальна кора – частина головного мозку, яка перебуває в лобній зоні. У людей, які вважають себе щасливими, ця частинка навіть фізично більша, каже Досенко.

"Вони (люди, які вважають себе щасливими) думають, що у них усе добре, все клас. Насправді у них все може бути набагато гірше, ніж в інших людей. Вони можуть бути і хворими, й з інвалідністю, дуже небагатими й бути при цьому щасливими. Це парадокс!" – розповідає генетик.

У контексті цієї розмови він згадав про рейтинги "найщасливіших країн", в яких вже багато років на першому місці перебуває Фінляндія. Так, це заможна країна, але є багатші за неї. Тобто все ж є кореляція між багатством і рівнем щастя, але вона не завжди визначальна. Країна може бути біднішою, але люди там - щасливими. 

І тут, продовжив Досенко, на нас чекає сумна новина – наше відчуття щастя генетично детерміновано. 

"Ми просто народжуємося з певними генами, з певними варіантами генів, які роблять нас здатними бути щасливими чи ні", - заявив український генетик й додав, що ми можемо тренувати це відчуття щастя, але повністю відкоригувати його не вийде.

Спеціальний сезон подкасту "Простими словами" від The Village Україна виходить в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" за ініціативою Олени Зеленської.

 

 



 

Інші новини