Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Дебати навколо вакцинації: реальність чи зброя?
13.09.2018
19:00

Дебати навколо вакцинації: реальність чи зброя?

Спілкуючись у соцмережах стосовно вакцинації, чи впевнені ви, що читаєте повідомлення реальної людини, яка висловлює власну думку, а не бота?

Наприкінці серпня авторитетний журнал American Journal of Public Health опублікував на своєму сайті дослідження «Обговорення питань здоров’я як зброя: Твіттер-боти та російські тролі підливають масло у вогонь дебатів навколо вакцинації».

Автори продемонстрували, що боти й тролі через фейкові акаунти просувають в Інтернеті неправдиву інформацію про імунізацію. Дослідники також проаналізували, які наслідки це може мати для громадського здоров’я.

Експерти відслідкували 1 793 690 твітів, опублікованих з липня 2014 року по вересень 2017, щоб порівняти, скільки відсотків повідомлень, що стосувалися питань вакцинації, написані ботами, а скільки - реальними користувачами.

Було встановлено, що під акаунти реальних користувачів маскувалися фейкові облікові записи: вони створювали хибну дискусію, щоб посилити протилежні настрої аудиторії, посварити користувачів.

Боти поширювали в мережі шкідливе програмне забезпечення та небажаний контент, розповсюджуючи антивакцинальні повідомлення, а російські тролі сприяли розбрату між користувачами.

Дослідники стверджують, що 93% твітів про вакцини генеруються обліковими записами, що не можуть бути ідентифіковані ні як боти, ні як люди, однак мають зловмисний характер та виявляють відповідну поведінку. Саме ці акаунти переважно розповсюджують дезінформацію про щеплення.

Результати ретроспективного дослідження, яке оцінювало вплив ботів і тролів на онлайн-дискурс щодо вакцинації в Твіттері, показали:

  • відсоток повідомлень про вакцинацію був значно вищим серед російських тролів, «просунутих» ботів та «забруднювачів контенту» порівняно з пересічними користувачами;
  • забруднювачі контенту розміщували більше антивакцинальних повідомлень, тоді як російські тролі підтримували обидві сторони, щоб посилити протилежні настрої аудиторії;
  • неідентифіковані облікові записи були більш поляризованими та антивакцинальними;
  • аналіз хештегів російських тролів показав, що їх повідомлення носили більш політичний і суперечливий характер.

Таким чином, зазначають автори дослідження, комунікація з питань здоров’я стала інформаційною зброєю: тепер через обговорення питань охорони здоров'я, таких як вакцинація, поширюється дезінформація з боку іноземних держав.

Крім того, боти, що розповсюджують зловмисне програмне забезпечення та комерційний контент (наприклад, спам), видають себе за людей, щоб поширювати антивакцинальні повідомлення.

Тож наступного разу, спілкуючись в соціальних мережах, будьте уважні, не дайте обдурити себе!

Оригінал дослідження: https://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.2018.304567

 

Про American Journal of Public Health:

Американський журнал громадського здоров'я (AJPH) існує вже понад 100 років і присвячений публікаціям оригінальних досліджень та оцінці різноманітних програм у сфері охорони здоров'я. Журнал також регулярно публікує редакційні статті й виступає форумом для аналізу політики в галузі охорони здоров'я. Місія журналу - сприяти дослідженню, політиці, практиці та освіті в галузі охорони здоров'я. Кожного місяця міжнародні спеціалісти з охорони здоров'я звертаються до AJPH за найбільш актуальною, авторитетною та поглибленою інформацією в цій галузі.

Інші новини