Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Держава синхронізує нормативну базу в сфері подолання туберкульозу з  європейськими стандартами
24.05.2024
09:18

Держава синхронізує нормативну базу в сфері подолання туберкульозу з європейськими стандартами

Центр громадського здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України зробив ще один крок у покращенні виявлення туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції. У тісній співпраці з МОЗ внесли зміни до наказу МОЗ №302 «Про затвердження Порядку організації виявлення туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції»

Відповідно до наказу, залишаться чинними обов’язкові дії медичних працівників щодо формування ключових груп та груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз (ТБ), проведення систематичного скринінгу на ТБ серед цих груп. У той же час у новій редакції порядку додано заходи  щодо діагностики ЛТБІ.

Серед основних оновлень:

- приведення термінології та положень порядку у відповідність до Закону України «Про подолання туберкульозу в Україні»;

- врегульовано можливість іноземцям та особам без громадянства незалежно від підстави перебування таких осіб на території України отримати послуги з виявлення та діагностики ТБ/ЛТБІ безкоштовно;

- місце та роль Центрів контролю та профілактики хвороб у діагностиці ЛТБІ та звітуванні за цим напрямом;

- визначення осіб, які підлягають тестуванню на ЛТБІ серед ключових груп та груп підвищеного ризику захворювання на ТБ;

- проведення діагностики ЛТБІ спеціально підготовленими медичними працівниками.

Попри виклики воєнного стану, Україна продовжує утримувати лідерські позиції  в європейському регіоні ВООЗ щодо приведення нормативно-правової бази у сфері подолання ТБ у відповідність до новітніх рекомендацій ВООЗ та європейських стандартів. 

«Спільними зусиллями Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я оновлено нормативно-правову база для забезпечення рівного та справедливого доступу до послуг з виявлення та діагностики  туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції. У зазначеному порядку більш детально визначено ролі провайдерів, що сприятиме наближенню протитуберкульозних медичних послуг до кожної людини», – наголошує завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ Яна Терлеєва.

Нагадуємо, що усі нормативно-правові документи у сфері подолання ТБ оприлюднені на сайті Центру громадського здоров’я

За перший квартал 2024 року на ТБ в Україні захворіли 5114 людей, це на 6,7% менше ніж за аналогічний період 2023 року.

 

Інші новини