Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Державний контроль у системі громадського здоров'я сприяє зміцненню здоров'я населення України
14.06.2018
12:30

Державний контроль у системі громадського здоров'я сприяє зміцненню здоров'я населення України

Перший заступник генерального директора Центру громадського здоров'я Віктор Ляшко взяв участь у семінарі з розгляду актуальних питань державного контролю за суб’єктами господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Захід проходив 12 - 13 червня на базі Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.  У ньому взяли участь Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, працівники центрального апарату служби та представники територіальних органів.

Віктор Ляшко представив учасникам семінару концептуальне бачення розвитку системи громадського здоров’я, а також розповів про місце та роль у цій системі органів державного нагляду/контролю. В активних дискусіях було обговорено питання взаємодії лабораторних центрів МОЗ та терорганів Держпродспоживслужби під час розслідування спалахів інфекційних хвороб, підготовки до оздоровчого періоду, боротьби з внутршіньолікарняними інфекціями та проведення моніторингових досліджень.

«Центр громадського здоров’я розглядає всі органи державного контролю як складову системи громадського здоров’я та вважає їх ключовими партнерами в досягнення поставленої мети -  збереження здоров’я населення нашої країни. Цього можна досягти, реалізувавши всі оперативні функції Всесвітньої організації охорони здоров’я з громадського здоров’я, однією з яких є забезпечення контролю небезпечних факторів, а також видів діяльності, що здійснюють або за певних умов можуть здійснювати шкідливий вплив на здоров'я людини», - наголосив у своєму виступі перший заступник генерального директора Центру.

Найближчим часом на сайті Міністерства охорони здоров’я для громадського обговорення буде розміщено проект закону України «Про систему громадського здоров’я». Одним із ключових положень, які планується врегулювати цим законопроектом, є визначення виключного переліку наглядових (контрольних) функцій та повноважень органів державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Нагадаємо, що відповідно до Плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку системи громадського здоров’я, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України № 560-р від 18 серпня 2017 року, першим кроком реалізації зазначеної Концепції є розробка та внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України проекту Закону України «Про систему громадського здоров’я».

Прийняття зазначеного законопроекту разом з новою редакцією Закону України «Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення» дозволить врегулювати багато прогалин, які виникли після реорганізації Державної санітарно-епідеміологічної служби. Усунення прогалин дозволить більш ефективно здійснювати повноваження центральним органам виконавчої влади в частині вирішення питань у сфері громадського здоров'я, зокрема,  у сфері забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя.

 

Інші новини