Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Дні поширення інформації серед  жінок і дівчаток щодо ВІЛ / СНІД
08.03.2016
20:45

Дні поширення інформації серед жінок і дівчаток щодо ВІЛ / СНІД

На сьогодні в Україні ситуація з ВІЛ-інфекції дозволяє стверджувати, що масштаби епідемії продовжують поширюватися серед загального населення за рахунок  статевого шляху передачі ВІЛ. За даними ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» у період 2005-2014 рр. частка осіб, які інфікувалися ВІЛ статевим шляхом, серед чоловіків збільшилась з 19% до 42%, серед жінок – з 53% до 86%.

8 та 10 Березня - Дні поширення інформації серед  жінок і дівчаток щодо ВІЛ / СНІД

Ви маєте знати ці факти:

1. ВІЛ-інфекція є загрозою для здоров’я  жінок будь-якої раси, етнічної та релігійної приналежності, віку або сексуальної орієнтації. Захистіть себе, використовуючи презерватив правильно кожен раз, коли у вас є вагінальний, оральний або анальний секс та уникайте контактів  з біологічними рідинами та кров’ю вашого партнера.

2. Жінки мають більше шансів заразитися ВІЛ під час вагінального сексу, ніж чоловіки, тому що піхва має велику площу, яка може піддаватися впливу ВІЛ-інфікованої сперми;  Сперма може залишатися в піхві протягом декількох днів після статевого акту, що означає більш тривалий вплив для жінки; а наявність захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), робить інфікування ВІЛ ще більш імовірним.

3. Єдиний спосіб дізнатися напевно, чи є у вас ВІЛ, це своєчасно пройти тестування. Не уникайте розмов із партнером щодо його сексуального минулого та пройдіть тестування разом.

4. Ви можете пройти тестування на ВІЛ у Кабінетах Довіра за місцем Вашого проживання та у Центрах СНІД з використанням швидких тестів (результат за 15 хвилин) або стандартним методом. Тестування проводиться на засадах конфіденційності.

5. Основні заходи дотримання безпечної сексуальної поведінки є достатньо простими:

обов’язкове використання чоловічого або жіночого презервативу при будь-якому сексуальному контакті;
дотримання моногамних стосунків для обох партнерів;
відмова від зловживання алкоголем або наркотичними речовинами, що може бути пов’язано з ризикованою сексуальною поведінкою;
регулярне тестування на ЗПСШ та ВІЛ.

6. Якщо Ви є ВІЛ-негативною та мали або маєте партнера з ВІЛ-позитивним статусом, то тестування на ВІЛ бажано здійснювати щонайменше 1 раз на півроку. У випадку, якщо Ви мали незахищений сексуальний контакт з ВІЛ-позитивним партнером, то бажано звернутися до лікаря-інфекціоніста Центру СНІДу за консультацією.  Лікар може вирішити, що Ви маєте отримати після контакту профілактику (ПКП). ПКП може знизити Ваші шанси щодо інфікування ВІЛ.

7. Жінки, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус нерідко зволікають з отриманням необхідної медичної допомоги через депресію, загрозу насильницьких дій з боку партнера або членів родини. Якщо Ви опинилися у скрутній ситуації, стали жертвою насильницьких дій або перебуваєте під загрозою насильства, Ви можете звернутися за допомогою на телефон  Гарячої лінії з питань ВІЛ 0-800-500-451 або на Гарячу лінію з питань насильства 044 456 78 50

8. Якщо Ви вагітні і у Вас виявили ВІЛ-інфекцію, обов’язково приймайте необхідну антиретровірусну терапію (АРТ), яку має призначити лікар-інфекціоніст  Центру СНІДу. Це знижує ризик передачі ВІЛ дитині на 99%.

9. Ніколи не використовуйте вживані шприци або голки. Спільне використання шприців або голок з ВІЛ-інфікованим партнером ставить Вас  найбільший ризик інфікування ВІЛ.

10. ВІЛ-інфікована жінка потребує розуміння та поважного ставлення. Вона, як будь хто інший, має бути в колі родинного тепла та дружньої підтримки. Допомагайте боротися з дискримінацією та утиском,  розповсюджуючи інформацію, що інфікуватися ВІЛ через обійми, укуси комах, рукостискання, дружні поцілунки, сумісне користування посудом або туалетом – неможливо.

Інформація надана Фондом AHF Ukraine
Текст створений за меріалами сайту http://www.womenshealth.gov  Office on Women’s Health U.S. Department of Health and Human Services

 

 

Інші новини