Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Доконтактна профілактика ВІЛ: що це, для кого, і як отримати PrEP?
29.11.2022
10:12

Доконтактна профілактика ВІЛ: що це, для кого, і як отримати PrEP?

Більше 9000 чоловіків та жінок із різних куточків України щоденно вживають свою пігулку захисту — антиретровірусні профілактичні препарати, які є найновішою розробкою вчених у боротьбі проти поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

Такими є дані Центру громадського здоров’я України станом на початок 2022 року, і вони оптимістичні. Адже ще торік нараховували всього сотню українців, які вирішили вживати ліки.

Наша держава — одна з багатьох країн світу, що запровадили в себе цей спосіб профілактики вірусу імунодефіциту. Державні програми й неурядові організації гарантують кожному, хто потребує ліків, безплатний доступ до них. Національна програма доконтактної профілактики (PrEP) призначена для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ. PrEP на понад 99% захищає від передавання ВІЛ статевим шляхом.
 

Що таке PrEP і кому його рекомендують?

Доконтактна профілактика (англійською pre-exposure prophylaxis, PrEP) — це вживання антиретровірусних препаратів, які запобігають передачі ВІЛ. 

Ліки рекомендовані всім, хто має високі ризики інфікуватися вірусом імунодефіциту людини. Найчастіше їх вживають чоловіки, які мають статеві зв’язки з чоловіками, люди, які надають сексуальні послуги за винагороду та ті, хто вживає наркотики ін’єкційно, ті хто часто змінює сексуальних партнерів та не користується бар’єрною контрацепцією (презервативами).

Утім, зона ризику може бути значно ширша — це всі люди, які є сексуально активні та часто нехтують особистим захистом під час контакту із біологічними рідинами (спермою, кров’ю, вагінальним секретом тощо). 

До них також належать військові в зоні бойових дій, що зазнають постійних стресів, а відтак можуть більше схилятися до ризикованих сексуальних практик та менше дбати про безпеку. Молодь, яка вживає так звані клубні наркотики (неін’єкційні екстазі, кокаїн та інші), так само наражає себе на небезпеку, бо в стані зміненої свідомості зростає й ризик випадкових сексуальних зв’язків без презерватива. Зрештою, їх може спровокувати й алкоголь. 

А отже, коло людей, яким рекомендований PrEP, значно ширше, ніж може видатися на перший погляд.

 

Як потрібно вживати PrEP?

PrEP можна отримати у визначених медичних закладах у кожному регіоні України  після консультації з медичним фахівцем. 

Дотримуючись призначеної схеми, людина вживає по пігулці щодня. Курс необхідно розпочати за тиждень до ризикованої практики (за цей час у крові накопичиться достатньо препарату, щоби забезпечити захист від вірусу) і надалі дотримуватися його щоденно — так людина гарантує собі 99 і більше відсотків захисту. Якщо ж вживання препаратів більше не має сенсу (наприклад, змінилася модель поведінки людини), його можна припинити, порадившись із лікарем.

Згідно з іншою схемою, є необхідність вживання PrEP за 2–24 години до ризикованої сексуальної поведінки та припинити через 2 дні після останньої ризикованої практики. Така схема прийому препарату підходить далеко не всім та потребує обов’язкової консультації з лікарем.

Найважливіше правило у вживанні препаратів — дотримуватися визначеної години: таблетку потрібно пити щодня в один і той же час та забезпечити собі безперебійний прийом! Жодної дієти при цьому дотримуватися не потрібно — варто лише завчасно сповістити лікаря про вживання будь-яких інших препаратів.

Менше ніж у 15 відсотків людей, які мають справу з PrEP, спостерігають короткострокові побічні реакції, які зникають після 2–3 днів прийому: легке запаморочення, нудота. Людині, яка вживає препарат, варто регулярно — раз на три місяці — здавати аналізи й перевіряти рівень креатиніну — речовини, що демонструє якість роботи нирок.

Важливо пам’ятати, що прийом PrEP не звільняє від потреби користуватися презервативами!

Адже PrEP не захищає від усіх інших захворювань, що передаються статевим шляхом. Тож ризики підхопити сифіліс, хламідіоз чи гонорею та інші ІПСШ не знижуються взагалі. 

Обидва методи — PrEP і презервативи — працюють «в команді». При використанні і презерватива, і доконтактної профілактики рівень інфікуватися ВІЛ наближається до нуля.

 

Як доведена ефективність PrEP?

Понад десятиліття тому, коли почалися перші дослідження ефективності PrEP, у США та Західній Європі переважав статевий шлях передавання ВІЛ. Ця тенденція зберігається й донині. Зокрема і в Україні вже понад 10 років основним шляхом передавання ВІЛ залишається статевий. 

Але методів спинити епідемію (тести на ВІЛ, презервативи, принцип Н=Н) усе ще бракувало. Науковці шукали новий спосіб профілактики, який допоможе знизити кількість нових інфікувань. Ним став PrEP.

Із 2007 року вчені провели понад десяток клінічних досліджень ефективності PrEP. Одне з наймасштабніших тривало у 2007–2011 роках у США (IPrEX Study) і довело, що ефективність PrEP при щоденному вживанні сягає більше ніж 99%.

Для клінічного дослідження людей розподілили на дві групи: у першій вживали препарат, у другій — плацебо. Усім людям, які брали участь у дослідженні, рекомендували використовувати презервативи при всіх сексуальних контактах. Усього в дослідженні взяли участь 2500 людей. Результати показали: серед учасників, які вживали PrEP щоденно, ризик інфікуватися знижувався більше ніж на 99%. Важливо пам’ятати: зниження інфікування можливе лише тоді, коли людина має високу прихильність, себто відповідально ставиться до вживання препаратів, не забуває про них!

Після масового впровадження PrEP у США, Франції, Австралії та інших країнах різко знизилася кількість нових випадків інфікування ВІЛ — особливо серед чоловіків, які мають секс із чоловіками. Цю групу вважають найприхильнішою до вживання PrEP, і вона дотепер демонструє найкращу динаміку в зменшенні кількості нових випадків передавання ВІЛ-інфекції.

Із вересня 2015 року Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує PrEP як додатковий метод профілактики ВІЛ для людей, які мають високий ризик інфікування.

 

Де та як отримати PrEP?

Людина на власний розсуд вирішує, чи є її поведінка ризикованою і, відповідно, чи потребує вона доконтактної профілактики.

Свою пігулку захисту можна отримати лише після консультації з лікарем. Для цього необхідно піти в медичний заклад чи кабінет Довіри у своєму місті. Також можна звернутися до неурядових організацій, які після консультації скерують до медичного фахівця. Спільно з лікарем пацієнт ще раз оцінює вірогідність ризику інфікуватися.

Людина, яка звернулася, може бути певна: медпрацівник ставитиметься до неї дружньо. Його завдання — пояснити пацієнту, яка поведінка в його житті є небезпечною та як можна захистити себе. Особисті дані про того, хто звернувся, є конфіденційними, а ліки видають безоплатно.

Перед тим, як отримати таблетки, пацієнт має пройти тест на ВІЛ, здати аналіз крові (усе це можна зробити безоплатно). Препарати видає лікар — попередньо на місяць, надалі — на три місяці. Це пов’язано з інтервалом, із яким рекомендують проходити тест на ВІЛ.

І пам’ятайте: завжди краще запобігти інфікуванню ВІЛ, аніж отримувати пожиттєву терапію ВІЛ.

Бережіть себе!

Перевірте наскільки ви добре знаєте, як працює доконтактна профілактика ВІЛ?

Інші новини