Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Дослідження про обізнаність населення про епідемію ВІЛ в Україні 2016
15.02.2017
17:36

Дослідження про обізнаність населення про епідемію ВІЛ в Україні 2016

Дослідження є всеукраїнським за охопленням (із особливою увагою до двох фокусних регіонів Кампанії – Дніпропетровської та Запорізької областей), а також молоді ( 15-24 рр.) Склад вибірки по Україні є репрезентативним для мешканців населених пунктів України, підконтрольних українському уряду, та відповідає розподілу населення за віком, статтю, етнічним походженням та проживанням згідно даних Держкомстату України та останнього перепису населення. Всього було проведено 1729 інтерв’ю у період листопад-грудень 2016р.

Наразі, результати дослідження демонструють останні тенденції у громадській думці стосовно проблеми ВІЛ/СНІД в Україні, а також дозволяють оцінити ефективність окремих напрямків Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!», що з 2009р. успішно впроваджується GIZ у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України.

За результатами дослідження, у 2016 році спостерігається суттєве підвищення обізнаності щодо окремих питань у сфері ВІЛ. Так зросла частка людей, які розуміють що можна інфікуватися ВІЛ та не знати про це з 82% у 2015р. до 85% у 2016р. Також 80% респондентів погоджуються з твердженням, що використання презервативів значуще зменшує ризик інфікування ВІЛ, що на 4% більше у порівнянні з показниками 2015р.

Населення України стало більше дбати про свій захист. Так, 48% респондентів не погодились би, якби новий партнер запропонував їм секс без презерватива (і частка таких зросла порівняно з 40% у 2015 р.).

Також 57% опитаних проявили би ініціативу та запропонували би використовувати презервативи новому партнеру, у порівнянні з 52% у 2015р. Однак, варто зазначити, що 64% населення ніколи не проходили тест на ВІЛ.

Хоча спостерігаються значні позитивні зрушення в обізнаності громадян стосовно шляхів передачі та способів захисту від інфікування ВІЛ, 42% українців ще досі вважають, що люди інфікуються ВІЛ тільки через власну недбалість та аморальну поведінку.

Варто зазначити, що у Дніпропетровській області, фокусному регіоні Проекту за останній рік спостерігається значне зростання обізнаності населення про Кампанію «Не Дай СНІДу Шанс!» 85% населення бачили або чули про кампанію, що зумовлюється запуском нової хвилі кампанії «Вірю – Не вірю». Суттєво зросла також частка тих, хто дізнався про кампанію від сімейних лікарів (з 7% до 15%) або на робочому місці (з 4% до 12%), що вказує на позитивний вплив тренінгів Проекту. 

Повний текст дослідження із усіма показниками та графічною інформацією можна знайти нижче:

Завантажити звіт українською
Завантажити звіт англійською
Інфографіка (чи можна зменшити ризик передачі ВІЛ)
Інфографіка (чи проходили ви тест на ВІЛ)
Інфографіка (чи погодитеся ви на секс без презерватива)

Обізнаність населення про епідемію віл в Україні 2016 from Центр громадського здоров'я МОЗ України

Інші новини