Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
"Дженні" в Україні: у січні зареєстрували 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу "Омікрон"
23.01.2024
10:00

"Дженні" в Україні: у січні зареєстрували 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу "Омікрон"

У січні 2024 року завдяки секвенуванню в референс-лабораторії Центру громадського здоров’я в Україні вдалось виявити 9 випадків JN.1, або ж "Дженні", — нового субваріанту штаму коронавірусу "Омікрон". 

Ці 9 випадків JN.1 було зареєстровано у п’яти областях:

  • Сумській (3 випадки);
  • Волинській (2);
  • Черкаській (2);
  • Рівненській (1);
  • Запорізькій (1).

"У січні у 5 областях виявили 9 випадків субваріанту коронавірусу JN.1 "Дженні", які підтвердили у референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. 3 випадки на Сумщині, по 2 випадки у Волинській та Черкаській областях та по одному у Рівненській і Запорізькій області", —  зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.  

Серед цих 9 хворих лише одна людина отримала дві дози вакцини проти COVID-19. У 8 з цих інфікованих медичні фахівці зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, одна людина була госпіталізована до лікарні. Вік пацієнтів — 27-73 роки.

Ігор Кузін додав, що вірус SARS-CoV-2 постійно мутує, захворіти можуть навіть вакциновані, проте набутий імунітет після щеплення знижує ризики ускладнень під час хвороби. 

Тож заступник очільника МОЗ закликав людей, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та осіб з групи ризику важкого перебігу захворювання проконсультуватися із сімейним лікарем та зробити щеплення.

Уперше JN.1 виявили у США у вересні 2023 року, пізніше його фіксували в Індії, Китаї та Британії. У Всесвітній організації охорони здоров’я щодо нового субваріанту зазначають, що ризик для населення низький. Вакцини, які використовують у світі для щеплення проти COVID-19, захищають і від нового субваріанту.  

ВООЗ класифікувала JN.1 як субваріант, який "представляє інтерес", через "його швидке поширення". Станом на 5 січня 2024 року на "Дженні", за даними CDC, припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, які наразі циркулюють. 

Від початку епідемічного сезону у нашій країні встановлено 126 тисяч 572 випадки захворювання на COVID-19, 620 людей померли з лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19, серед них – четверо дітей віком до 17 років.

Безоплатні щеплення проти COVID-19 доступні у всіх регіонах України, отримати інформацію про найближчий пункт вакцинації можна, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером: 0 800 60 20 19.

ЦГЗ нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації у країні.

Інші новини