Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Експерти з імунізації ЦГЗ відвідали Черкаський обласний ЦКПХ й обговорили проблеми вакцинації серед вірян у регіоні
11.08.2023
15:14

Експерти з імунізації ЦГЗ відвідали Черкаський обласний ЦКПХ й обговорили проблеми вакцинації серед вірян у регіоні

10 серпня відбувся робочий візит фахівців Центру громадського здоров’я – Андрія Пашинного, завідувача відділу імунізації ЦГЗ, та Олени Іваськів, лікарки-епідеміологині відділу імунізації – до Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

У Черкаському обласному ЦКПХ фахівці ЦГЗ ознайомилися з тим, як організовано проведення наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору серед дітей.

Під час наради обговорили проблемні питання з реалізації Регіонального плану catch-up кампанії з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення у Черкаській області, а також проаналізували шляхи їхнього розв’язання. Крім того, фахівці Центру громадського здоров’я надали практичну допомогу щодо заходів, пов’язаних з розподілом, зберіганням та логістикою імунобіологічних препаратів.

Також Андрій Пашинний та Олена Іваській ознайомилися з організацією роботи логістичного центру імунобіологічних препаратів Черкаського обласного ЦКПХ та відвідали КНП "П'ятий Черкаський міський ЦПМСД".

У ході візиту фахівці ЦГЗ провели зустріч з представниками релігійних організацій Черкаської області, щоб обговорити питання імунопрофілактики серед вірян, зокрема, протидію небезпечним захворюванням завдяки вакцинації.

Завідувач відділу імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний зазначив, що важливо почути думку представників релігійної конфесії, дізнатися, чи є заборони у вірян щодо вакцинації та причини відмови від щеплень.

"У нас була робоча нарада з вашими колегами із Всеукраїнської ради церков, і ми вирішили провести комунікаційне знайомство також у Черкаській області. Нам важливо знати, як спільно з вами ми можемо покращити ситуацію серед нещепленого дорослого та дитячого населення серед релігійних груп", - зазначив Андрій Пашинний.

Генеральний директор Черкаського обласного ЦКПХ, головний державний санітарний лікар області Володимир Папач наголосив, що ситуація в регіоні доволі серйозна, тож якщо не буде достатнього охоплення вакцинацією проти кору, паротиту й краснухи в 95% дітей, з великою ймовірністю може статися спалах, як це було у 2018-2019 роках. Адже ця хвороба має циклічність кожні 5 років.

На сьогодні на Черкащині показник охоплення щепленнями становить до 85%, а на початку року у регіоні був спалах епідпаротиту серед жителів Балаклеївської та Кам’янської громад, тоді захворіли 17 дітей з однієї релігійної громади. І якби у той час навчання у школах було офлайн, як зазначив головний державний санітарний лікар області, то локалізувати наслідки спалаху було б набагато проблемніше.

"Хочеться, щоб віряни розуміли, що вакцинація точно не приносить шкоди здоров’ю, а лише вбереже громадське суспільство, особливо зараз, коли триває війна. Адже будь-який спалах – це необхідність надання медичної допомоги і якщо якесь інфекційне захворювання накладеться на війну, ляже вся медична система", - попередив Володимир Папач.

Лідери релігійних громад Черкащини запевнили, що вони не протидіють імунізації вірян. За словами Валерія Бєляєва, пастора, представника Черкаської Обласної Ради Християнських Церков від Черкаського Обласного Об'єднання Церков Євангельських Християн-Баптистів, вони готові дослухатися до думки фахівців у сфері охорони здоров’я.

Олександр Коваленко, пастор церкви "Блага Вість", координатор Євангельських церков міста Сміла, заявив, що духовенство не має обґрунтувань чи підстав вважати вакцинацію певною духовною змовою чи певним кодуванням. Він назвав це особистим питанням свідомості та здоров’я людини.

Учасники зустрічі домовилися, що Черкаський обласний ЦКПХ взаємодіятиме з релігійними організаціями регіону, щоб найближчим часмо провести зустріч із лідерами релігійних громад для поширення достовірної інформації серед вірян про необхідність вакцинації. 

 

 

Інші новини