Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фахівці ЦГЗ зустрілися з міжнародними партнерами в рамках проекту CARE
08.04.2019
18:59

Фахівці ЦГЗ зустрілися з міжнародними партнерами в рамках проекту CARE

3–4 квітня відбулася зустріч фахівців ЦГЗ із міжнародними партнерами із Центру передового досвіду з охорони здоров’я, імунітету та інфекцій (CHIP — Centre of Excellence for Health, Immunity and Infections, Данія) Ларсом Пітерсом та Оленою Валденмаєр щодо реалізації нового дворічного проекту «Спільні дії, спрямовані на боротьбу проти ВІЛ/ТБ/ВГС у регіонах Європи» (CARE).

Сторони, зокрема, обговорили теми формування невибраної когорти пацієнтів з вірусним гепатитом C (критерії включення до вибірки, географія, наявність ко-інфекції та ретроспективних даних), створення східноєвропейської когорти для збирання геномних даних людини з ВІЛ-інфекцією (критерії включення до вибірки, географія, наявність ко-інфекції, збирання біологічного матеріалу).

Також до зустрічі за допомогою Skype-дзвінка приєднався партнер із Каролінського інституту (Швеція) Андерс Сеннерборг, щоб обговорити збирання даних та біологічного матеріалу для дослідження попередньої резистентності до лікарських препаратів у пацієнтів з ВІЛ-інфекцією. Крім того, було розглянуто питання дослідження зразків, зібраних у пацієнтів з невдалою терапією на долутегравірі.

Нагадуємо, що проект CARE об’єднує провідних науковців та високопредставницькі дослідні мережі у європейському регіоні у боротьбі з ВІЛ/ТБ/ВГС. Довгостроковою метою такої колаборації є впровадження спільної науково-дослідної інфраструктури з даними і колекціями зразків, що дасть змогу партнерам розширювати діяльність поза рамками фінансування: після завершення проекту CARE його учасники зможуть ділитися технологіями, протоколами, структурованими даними і знаннями для подальших досліджень. Варто зазначити, що цей проект отримав фінансування від програми досліджень та інновацій «Горизонт 2020» Європейського Союзу в рамках грантової угоди.

Інші новини