Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фахівці обговорили перспективи меддопомоги ВІЛ-інфікованим пацієнтам в Україні
22.11.2018
19:00

Фахівці обговорили перспективи меддопомоги ВІЛ-інфікованим пацієнтам в Україні

20 листопада у Києві відбулася зустріч головних лікарів обласних та міських центрів профілактики та боротьби зі СНІДом.

Учасники обговорили питання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим пацієнтам та виконання цілей охоплення антиретровірусною терапією ЛЖВ. Зустріч проведено за ініціативи Центру громадського здоров’я МОЗ України як складову програми «Посилення спроможності лікування ВІЛ/СНІД в Україні у рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)».

В обговорені взяли участь головні лікарі обласних та міських центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, фахівці ЦГЗ, представники UNAIDS в Україні, USAID, БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», AHF Ukraine та I-TECH.

За словами Володимира Курпіти, Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України, у нашій країні розпочато процес перегляду основних показників, які використовуються для розрахунку каскадів послуг для ЛЖВ (оцінна кількість). Уже розроблено алгоритм, за яким буде здійснено оновлений розрахунок, а із середини наступного року його запроваджуватимуть у всіх областях держави.

Крім того, триває розгляд впровадження «єдиного пулу» антиретровірусних препаратів як одного із інструментів раціонального та цільового їх використання.

Володимир Курпіта зазначив, що ЦГЗ працює над удосконаленням нормативно-правової бази: зокрема йдеться про наказ МОЗ України від 10.07.2013 № 585 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань вдосконалення організації медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ», наказ МОЗ України від 21.12.2010 № 1141 «Про затвердження Порядку проведення тестування на ВІЛ-інфекцію та забезпечення якості досліджень, форм первинної облікової документації щодо тестування на ВІЛ-інфекцію, інструкцій щодо їх заповнення», наказ МОЗ України від 19.08.2005 № 415 «Про удосконалення добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію» та наказ МОЗ України від 11.05.2010 № 388 «Про удосконалення діагностики ВІЛ-інфекції». Це дасть змогу максимально спростити ведення облікової документації та наблизить надання лікування ВІЛ-інфікованим на рівні сімейного лікаря.

Як наголосив пан Курпіта, Центр громадського здоров’я активно сприяє імплементації змін до законодавчих актів через підготовку фахівців, які працюють у сфері боротьби з ВІЛ-інфекцією.

Перший заступник Генерального директора ЦГЗ Віктор Ляшко розповів, що ЦГЗ працює над затвердженням двох клінічних протоколів ВООЗ із профілактики та лікування ВІЛ-інфекції. Зокрема, йдеться про посібник із послуг тестування на ВІЛ та інструкції з використання антиретровірусних препаратів для лікування та профілактики ВІЛ-інфекції. Також буде затверджено оновлені рекомендації щодо препаратів першої та другої ліній, котрі застосовують у режимах антиретровірусної терапії та постконтактної профілактики, і рекомендації щодо ранньої діагностики ВІЛ-інфекції у дітей раннього віку (немовлят). Наразі вже закінчено роботу над цими документами, тож найближчим часом вони будуть подані на затвердження до МОЗ України. «Ми очікуємо, що вже в січні 2019 р. протоколи будуть затверджені і будуть впроваджені в роботу», — наголосив Віктор Ляшко.

Учасники зустрічі також змогли поспілкуватися із представниками неурядових та міжнародних організацій, що працюють у сфері подолання ВІЛ. Насамкінець було визначено цілі з охоплення АРТ ЛЖВ на 2019 р. та ключові напрямки подальшої співпраці.

Інші новини