Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фіолетовий день: що треба знати про епілепсію
26.03.2024
10:12

Фіолетовий день: що треба знати про епілепсію

26 березня – День поширення інформації про епілепсію. Для збільшення обізнаності про епілепсію, дій під час нападу і задля прояву підтримки людей з епілепсією у всьому світі цього дня вдягають фіолетові одяг чи аксесуари та проводять тематичні активності.

Люди з епілепсією та їхні рідні у багатьох країнах досі страждають від стигми і дискримінації через незнання, неправильні уявлення та негативне ставлення до цієї хвороби. Розповідаємо вам більше про епілепсію, життя з нею та першу допомогу під час нападу.

Що таке епілепсія

Епілепсія – це порушення активності мозку, за якого в людини можуть виникати напади. Епілептичні напади — це короткі епізоди різких мимовільних рухів, що інколи супроводжуються втратою свідомості й контролю над функцією кишківника чи сечового міхура. З епілепсією живуть понад 50 млн людей у світі, що робить її однією з найпоширеніших неврологічних недуг.

Пам’ятайте: епілепсія не є інфекційним захворюванням і не передається іншим людям. Вона не перешкоджає повноцінному життю.

Які причини епілепсії

Епілепсію можуть зумовлювати різні стани, які вражають мозок людини: черепно-мозкова травма, інсульт, пухлина або вірусні, бактеріальні та паразитарні інфекційні захворювання центральної нервової системи; генетичні розлади, неврологічні захворювання, наприклад, хвороба Альцгеймера тощо. Інколи причина епілепсії невідома.

Як проявляється епілепсія

Іноді важко зрозуміти, коли у людини відбувається епілептичний напад. Наприклад, під час нападу людина може виглядати збентеженою, пориватися кудись іти, дивитися на щось, чого немає насправді, мати короткочасне посмикування м’язів обличчя, рук чи ніг. Більш типовим проявом є таке: людина раптово падає, непритомніє, тремтить і здригається. Це називається генералізований тоніко-клонічний напад. Зазвичай він триває не більше кількох хвилин і може супроводжуватися мимовільним сечовипусканням.

Як допомогти людині під час епілептичного нападу

Більшість людей з епілепсією не знає, коли в них трапиться напад. Якщо ви стали свідком нападу, ваше завдання — не розгубитися і не злякатися, а правильно і вчасно надати першу допомогу. Для цього робіть таке:

  • обережно опустіть людину на підлогу і під голову покладіть щось м’яке (наприклад, одяг);
  • поверніть людину на бік, так їй буде легше дихати;
  • нічого не кладіть до рота людині;
  • зніміть окуляри, якщо вони є;
  • не стримуйте рухи людини;
  • приберіть жорсткі та гострі предмети навколо, об які вона може травмуватися;
  • зафіксуйте час початку нападу;
  • залишайтеся поруч, доки не припиниться напад і не відновиться свідомість.

Якщо людина травмувалася під час нападу, він триває понад 5 хв чи невдовзі після першого виник ще один – телефонуйте 103 і викликайте бригаду екстреної медичної допомоги.

Поради для людей з епілепсією

Людям з епілепсією потрібно внести певні корективи у своє життя:

  • пам’ятайте, що душ безпечніший за ванну (у разі нападу в душі не втопитися);
  • уникайте місць на висоті без огороджень;
  • зробіть повноцінний сон своїм пріоритетом, адже брак сну збільшує ймовірність нападів;
  • відмовтеся від алкоголю.

Памʼятайте, до 10% людей у світі мають один напад упродовж життя. Один напад ще не означає епілепсію. Її діагностують у разі двох чи більше неспровокованих нападів, тобто таких, у яких немає видимої причини, як-от різка відмова від алкоголю, проблеми із серцем або занизький рівень глюкози в крові.

Якщо у вас стався такий напад, обовʼязково зверніться до свого сімейного лікаря. Після огляду він за потреби скерує вас до невролога для подальшої діагностики та призначення необхідного лікування. Епілепсію не «виліковують», втім, можна зменшити кількість потенційних нападів.

Лікування епілепсії

Встановити діагноз і призначити лікування може невролог чи психіатр. Лікар здійснить необхідні обстеження і складе план лікування.

Після того як невролог чи психіатр створили план лікування, вони виписують електронний рецепт на необхідні препарати. Також за наявного плану лікуванні такий рецепт зможе виписати сімейний лікар.

Препарати для лікування епілепсії входять до програми «Доступні ліки». Пацієнти можуть отримати їх в аптеках, які беруть участь у програмі, безоплатно або з частковою доплатою. Наразі до програми входять 65 торговельних назв препаратів від епілепсії.

Інші новини