Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Формування єдиних підходів щодо регіональних потреб у антиретровірусних препаратах: семінар-тренінг
10.11.2015
11:37

Формування єдиних підходів щодо регіональних потреб у антиретровірусних препаратах: семінар-тренінг

9 листопада 2015 року розпочав роботу семінар-тренінг «Формування єдиних підходів щодо регіональних потреб у антиретровірусних препаратах з метою сталої відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції в Україні», який об’єднав провідних фахівців у сфері громадського здоров’я та профілактики та боротьби зі СНІДом в Україні.  Впродовж триденного заходу учасники  об’єднають свої зусилля для розробки уніфікованого підходу до формування потреб регіонів у антиретровірусних препаратах з метою досягнення профілактичного ефекту АРТ та сталої відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції в Україні.

 Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні залишається однією з найсерйозніших у Європейському регіоні: за даними ЮНЕЙДС 88% людей, які живуть з ВІЛ в регіоні Східної Європи та Центральної Азії, зосереджено в двох країнах - Україні (19%) та Російської Федерації (69%); 25% смертей, зумовлених СНІДом у вказаному регіоні, відбуваються в Україні; Україна входить до 30 країн з обмеженими ресурсами, які є відповідальними за 89% нових випадків ВІЛ-інфекції в світі.

Відповідно до завдань Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки в Україні передбачено розширення ефективних та економічно обґрунтованих заходів, спрямованих на зменшення захворюваності, поширеності ВІЛ-інфекції та смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, передусім суттєве розширення доступу до антиретровірусної терапії . Така стратегія відповідає сучасним міжнародним підходам, зокрема стратегії ЮНЕЙДС «90-90-90» та сучасним рекомендаціям ВООЗ щодо суттєвого збільшення охоплення ефективною АРТ хворих на ВІЛ-інфекцію. 

Розширення доступу до АРТ на виконання завдань Програми потребує консолідованих зусиль Міністерства охорони здоров’я України, ДУ «Український  центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, міжнародних партнерів, пацієнтських організацій тощо. Такі зусилля повинні зосереджуватися на формуванні єдиних підходів та методології щодо формування потреб регіонів в антиретровірусних препаратах, з метою забезпечення безперервної АРТ, розширення доступу до АРТ для тих, хто її потребує, та з метою ефективного контролю за епідемією ВІЛ-інфекції в Україні.

Фахівці ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» виступили доповідачами та фасилітаторами практичних занять, в яких окреслили сучасні тенденції розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Україні, обговорили цілі та завдання Загальнодержавної програми, визначили алгоритм прогнозування потреб в АРВП та визначення кількості пацієнтів, які потребують АРТ на регіональному рівні та сформулювали роль регіонального центру у протидії епідемії.

Тренінг  організований за підтримки МОЗ України, ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України»,  USAID, UNAIDS та регіонального офісу ВООЗ.

 

Інші новини