Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Громадське обговорення проекту наказу «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень»
04.05.2018
16:40

Громадське обговорення проекту наказу «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень»

23 квітня Міністерство охорони здоров’я винесло на громадське обговорення проект наказу про «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень».

Проект наказу розроблено з метою оптимізації чинного Календаря профілактичних щеплень відповідно до завдань, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2011 р. № 298.

Він спрямований на врегулювання питань забезпечення всеохоплюючого доступу населення країни до ефективних, безпечних вакцин та відповідно підвищення рівнів охоплення проти вакцинокерованих інфекцій, зокрема гепатиту В.

Планується, що після оптимізації календаря щеплень термін вакцинації другої дозою проти гепатиту В буде змінено з першого на другий місяць життя дитини. Проект також передбачає впровадження комбінованої вакцини, що включатиме компоненти проти дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції типу b, гепатиту В, що, в свою чергу, дає можливість розширити кількість вакцин, які закуповуються для профілактики гепатиту В.

В проекті наказу визнається обґрунтованим поєднання вакцинації проти гепатиту В дітей з імунізацією проти дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту (у 2 та 6 міс.).

«Використання комбінованих вакцин доцільно як з економічної, так і з медичної точки зору, оскільки суттєво зменшує кількість відвідувань закладів охорони здоров’я, завантаженість кабінетів щеплень та медичного персоналу, збільшує кількість дітей, щеплених своєчасно, зменшує парентеральне навантаження та стрес від щеплення у дитини», – йдеться  в проекті.

Крім того, згідно з рекомендаціями ВООЗ, оптимізація календаря щеплень передбачає скасування ревакцинації вакциною проти туберкульозу у 7 років. З прийняттям проекту наказу буде врегульовано використання комбінованих вакцин для проведення щеплень дітей першого року життя та відміни щеплень, які не мають доказовості їх ефективності при проведенні щеплень.

Проект акту, пояснювальна записка та повідомлення про оприлюднення проекту розміщено на сайті Міністерства охорони здоров'я України (http://moz.gov.ua/article/public-discussions/proekt-nakazu-ministerstva-ohoroni-zdorovja-ukraini-%C2%ABpro-vnesennja-zmin-do-kalendarja-profilaktichnih-scheplen%C2%BB).

Зауваження та пропозиції просимо надсилати протягом місяця з моменту публікації на сайті для громадського обговорення до Управління громадського здоров'я МОЗ України за адресою: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

 

Інші новини