Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інформація щодо спалаху інфекційного захворювання у ДП «Оздоровчий-спортивний табір відпочинку «Медик-2»
16.07.2019
12:33

Інформація щодо спалаху інфекційного захворювання у ДП «Оздоровчий-спортивний табір відпочинку «Медик-2»

Епідеміологічним розслідуванням спалаху гострої кишкової інфекції, який був зареєстрований в таборі відпочинку «Медик-2» села Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині встановлено, що причиною масового захворювання стало порушення санітарного стану та вимог до приготування їжі. Як результат таких порушень відбулося інфікування дітей, що підтверджується виділенням від хворих та  у пробах харчової продукції, яку споживали діти, шигели Флекснера.

Усього під час спалаху постраждало 54 дитини та 3 дорослих, які 11-го та 13-го липня були госпіталізовані до інфекційних відділень Білгород-Дністровської районної та міської лікарень.

В ході епідрозслідування спалаху, проведеного комісією у складі фахівців ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та Департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА, було відібрано більше 100 зразків для лабораторних досліджень,  в тому числі харчової продукції, змивів з поверхонь обладнання в харчоблоці, матеріалу від захворілих та персоналу оздоровчого закладу.

За результатами лабораторних досліджень в готовій продукції (яловичина тушкована, рис варений з овочами), в сировині (скумбрія заморожена, курятина заморожена) та в змивах з поверхні столу «м'ясо сире», столу для брудного посуду, ножа «овочі варені»; ножа «овочі сирі» виділено збудник шигельозу - Shigella flexneri. Цей збудник  було виділено також від 8-ми хворих дітей.

У ході розслідування виявлено цілу низку грубих порушень санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів. Зокрема, відсутність контролю температурних режимів в холодильних камерах, відсутність дезінфікуючих засобів для обробки рук в виробничих відділеннях харчоблоку, факти приготування страв, які не входять до переліку страв погодженого меню закладу; додатковий набір штату закладу без проходження медичного огляду, порушення правил миття посуду та ін.

Виявлені порушення свідчать про наявність  ризиків забруднення харчової продукції збудниками інфекційних хвороб, що стало причиною виникнення спалаху інфекційного захворювання серед відпочиваючих та персоналу. Хочемо наголосити, що контроль за дотриманням належного стану харчоблоку  є прямою відповідальністю керівництва закладу, яке має гарантувати безпечне харчування дітей та дотримання вимог нормативних документів щодо організації роботи харчоблоку. Відповідна інформація надана фахівцям Держпродспоживслужби для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Центр громадського здоров’я України нагадує: гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Про те, як захистити себе від захворювання, читайте тут.

Інші новини