Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ініціатива з проведення структурованого операційного дослідження та навчання (Structured Operational Research and Training Initiative - SORT IT)
20.10.2015
12:47

Ініціатива з проведення структурованого операційного дослідження та навчання (Structured Operational Research and Training Initiative - SORT IT)

Відповідно до "Комплексного плану дій з профілактики та боротьби з туберкульозом з множинною і розширеною медикаментозною резистентністю в Європейському регіоні ВООЗ на 2011-2015 рр.", регіональне бюро ВООЗ у Європі підтримує проведення операційних досліджень задля змін політики та практики з контролю над туберкульозом.

Регіональне бюро ВООЗ у Європі співпрацює з Ініціативою з проведення структурованого операційного дослідження та навчання (надалі - SORT IT) в межах поточного проекту задля сприяння операційним дослідженням в сфері ТБ і створення потенціалу для проведення таких досліджень в європейському регіоні.

Проект SORT IT/EURO спрямований на посилення потенціалу протитуберкульозних програм для проведення операційних досліджень шляхом організації структурованого навчального курсу. Цей навчальний курс включає в себе три семінари, наставництво між семінарами та подальшу підтримку з боку міжнародних експертів, а також проекти операційних досліджень, які будуть виконані під керівництвом учасників.

Учасники тренінгу навчаться організовувати та проводити операційне дослідження з пріоритетного питання, визначеного в межах національної програми з ТБ, проводити статистичний аналіз та інтерпретувати результати й, нарешті, писати статті для міжнародних рецензованих видань. Результатом навчання в рамках SORT IT стане успішно завершений проект із проведення операційних досліджень, звіт з проведення дослідження, поданий до міжнародного рецензованого журналу та сформований пул експертів від країни, підготовлені до проведення операційних досліджень.

Результатом завершеного проекту з проведення операційних досліджень буде сформований пул спеціалістів від країни, підготовлених до проведення операційних досліджень, а також звіт та наукові статті за результатами проведених учасниками досліджень, подані до міжнародних рецензованих журналів.

Перший семінар відбудеться з 2 по 6 листопада 2015 року; другий семінар – з 30 листопада по 4 грудня 2015 р. або з 7 по 11 грудня 2015 року (буде повідомлено додатково), заключний семінар відбудеться в липні 2016 р.

Мета курсу:

1.Забезпечити учасників теоретичними знаннями та практичними навичками для проведення операційних досліджень.

2.Провести операційне дослідження, яке може змінити політику і поліпшити контроль над ТБ/ХР ТБ, в тому числі ко-інфекцією ВІЛ/ТБ в Україні.

3.Опублікувати результати операційного наукового дослідження в міжнародному рецензованому виданні.

Навчальна програма курсу та очікувані результати:

Курс складається з трьох практичних семінарів та наставництва між семінарами протягом 12 місяців. Викладання буде виклад проводитися англійською (з перекладом) та російською мовами, навчальні матеріали будуть надані англійською та російською. 

Очікуваний результат: Проект статті має бути поданий до міжнародного наукового рецензованого журналу. 

 

Підхід до навчання:

Це цільове навчання з визначеними етапами та очікуваними результатами. Відсутність очікуваних результатів, визначених для кожного модуля, буде означати, що кандидату не буде дозволено перейти до наступного модулю.

Учасники проходять через весь процес планування та здійснення дослідження та завершують курс, маючи певний продукт – наукову статтю за результатами проведеного дослідження, що буде подана до публікації.

Що отримує учасник?

Теоретичні знання та практичні навички для здійснення операційного дослідження від концепції до публікації.

Досвід навчання та обміну знаннями в команді вмотивованих учасників та талановитих фасилітаторів у сфері операційних досліджень. Фасилітація та наставництво надаватиметься експертами-фасилітаторами, які мають досвід проведення операційних досліджень та наставництва в межах програм боротьби з туберкульозом та фасилітації тренінгу SORT IT.

Можливість відзначитися й бути поміченими в сфері операційних досліджень, підготуватися до розширення відповідальності в сфері наукових досліджень у своїй країні чи установі.

Можливість продовжити операційне дослідження та публікувати подальші роботи.

Учасникам настійно рекомендується допомагати навчати та в кінцевому підсумку скеровувати інших (в якості наставників), аби максимально підсилити довгострокову перспективу розвитку потенціалу та впливу. Філософія, що тут застосовується: "побачити, зробити, навчити".

Що отримує організація або установа учасника?

Особу, яка пройшла добре навчання в сфері операційних досліджень, і може допомогти організації або установі проводити відповідні операційні дослідження для виявлення проблем і сталого поліпшення продуктивності програм.

Цей підхід істотно доповнюватиме "інновації" в рутинній діяльності та сприятиме критичним міркуванням щодо орієнтації програми та її впливу з плином часу.

К-сть учасників:  12

К-сть фасилітаторів:  4

 

Критерії відбору учасників:

1. Участь у реалізації національної або регіональної програми боротьби з туберкульозом.

2. Досвід роботи в галузі громадського здоров'я або планування та здійснення наукових досліджень та аналізу даних в цій галузі.

3. Мати підготовку в клінічній, епідеміологічній сферах, сферах спостережень, аналізу даних або лабораторної роботи.

4. Володіння комп'ютерною грамотністю.

5. Перевагою буде досвід написання та публікації статей у рецензованих відомих медичних журналах, , в тому числі з питань боротьби з туберкульозом; участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях в цій галузі.

Кандидати повинні:

1. Взяти в письмовому вигляді зобов'язання брати участь у якості дослідників протягом трьох семінарів навчального курсу та здійснити ретроспективне операційне дослідження, тему якого буде визначено відкрито під час дискусії зацікавлених сторін.

2. Подати у письмовому вигляді в перший день курсу (обсяг – півсторінки)

а) опис проблеми, яку кандидат визначив у певній програмі;

б) сформульоване дослідницьке питання, яке пропонується розробити в межах операційного дослідницького проекту. Будь ласка, зверніть увагу, що перевага надається дослідницьким питанням, які потребують використання поточних програмних даних (ретроспективні операційні дослідження).

Просимо надсилати резюме на електронну адресу контактних осіб  chj@euro.who.int та i.kuzin@ukraids.gov.ua з 19 по 25 жовтня включно. Всі резюме будуть відкриті й опрацьовані членами експертної комісії  з 26 по 30 жовтня 2015 р.

Детальна програма навчання та інформація про відбір учасників за посиланням 

Інші новини