Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
23.03.2021
10:55

Хворим на туберкульоз життєво необхідно відмовитись від куріння

У 2014 році Україна вперше увійшла до п’яти країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу. Загрозливим є не тільки несвоєчасне звернення хворих по медичну допомогу або пізнє виявлення туберкульозу, а й наявність у деяких хворих такої шкідливої звички як куріння.

Куріння викликає широкий спектр захворювань, включно з туберкульозом. Як у курця, у таких людей є підвищений ризик виникнення багатьох гострих і хронічних захворювань, таких як задишка, хронічні захворювання органів дихання, багато онкологічних захворювань та захворювання серця. Курець з туберкульозом більше наражає на небезпеку людей поряд, адже має позитивну культуру мокротиння (це означає, що курці також частіше поширюють туберкульозну інфекцію.

Щоб допомогти таким пацієнтам відмовитись від шкідливої звички, було розроблено Керівництво з відмови від куріння для людей, які хворіють на туберкульоз (далі — Керівництво).

Тут зібрана інформація про додаткові ризики, які створює хворому на туберкульоз куріння, як це впливає на дітей та дорослих, та дієвий план, дотримання якого полегшить відмову від шкідливої звички.

Окремий розділ Керівництва присвячений впливу куріння на статки людини. За оцінками, від 5% до 15% чистого доходу курця витрачається на тютюнові вироби. Відмова від покупки сигарет дозволить економити більше коштів для посиленого збалансованого харчування, яке вкрай необхідне для подолання туберкульозу.

Інші новини