Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Команда ЦГЗ та ВООЗ здійснила робочі візити в рамках подолання спалаху поліомієліту1
02.02.2023
14:22

Команда ЦГЗ та ВООЗ здійснила робочі візити в рамках подолання спалаху поліомієліту

Аби посилити національну програму з імунізації та епіднагляду в Україні під час війни, а також оцінити поточний стан реагування на спалах поліомієліту, фахівці ЦГЗ та ВООЗ відвідали медичні заклади у Житомирській та Чернігівській областях. 

Під час візиту команда зустрілася з керівництвом Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Обговорювали проблематику епіднагляду в регіоні за вірусом поліомієліту,  недостатній рівень охоплення щепленнями, шукали методи розв'язання цих проблем. Після обговорення в ОЦКПХ команда вирушила до одного з міських ЦПМСД, де команда поспілкувалася з персоналом кабінету щеплень. 

“Завершити спалах поліомієліту можна лише з досягненням потрібного охоплення щепленням проти цієї недуги. Місцеві спеціалісти шукають різні шляхи долучення громад щепити своїх дітей. Завдяки нашому спільному з ВООЗ візиту ми бачимо, що медична система налагоджена та готова приймати відвідувачів. Вакцинація ефективна, безоплатна та доступна усім. Просимо батьків малят надолужувати щеплення”, — каже Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я. 

В Чернігівській області команда також поспілкувалась з ОЦКПХ та відвідала одну з точок відбору зразків в рамках проведення епіднагляду за поліомієлітом на об'єктах довкілля.

“Попри війну та обтяжливі наслідки обстрілів, епіднагляд та вакцинація в регіони тривають. Звісно ж, нам потрібно посилювати нагляд за випадками гострих в’ялих паралічів. ЦГЗ та ВООЗ готові допомагати місцевим фахівцям покращувати свої навички й врешті подолати спалах поліомієліту”, — розповіла Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я.

Склад фахівців команди ЦГЗ та ВООЗ:

  • Сідартха Датта, Менеджер програм вакцинокерованих хвороб та вакцинації, Європейський Регіональний Офіс ВООЗ Siddhartha Datta, Program Manager of VPI and vaccination program, WHO Euro regional office;
  • Реймонд Данколі, Керівник програми боротьби із спалахом поліомієліту в Україні Raymond Dankoli, Polio Outbreak Coordinator in Ukraine, WHO Country Office in Ukraine;
  • Мозес Акхімієн, консультант Європейського Регіонального Офісу ВООЗ Moses Akhimien, Consultant of the WHO Euro Regional Office;
  • Усман Еслеман, аналітик даних, ВООЗ Ousman Esleman, data analyst, WHО;
  • Інна Григор’єва, Асистентка програм;
  • Кошалко Оксана, завдувач відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я;
  • Пашинний Андрій, завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров'я.

Нагадуємо, що в країні триває спалах поліомієліту. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. У небезпеці діти до 5 років, адже у них хвороба може спричинити невиліковні наслідки. 

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Подеколи хвороба може призвести до смерті. 

При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. 

Вакцинація — єдина можливість вберегтися від недуги та ускладнень, які вона спричиняє.

Фото: ВООЗ

Читайте також:

В ЦЕНТРІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ВІДБУЛАСЬ ЗУСТРІЧ З РЕГІОНАЛЬНИМ РАДНИКОМ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО БЮРО ВООЗ ІЗ ВАКЦИНОКЕРОВАНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Інші новини