Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Майже 80 тисяч українців пройшли тестування на ВІЛ у 2016 році за підтримки AHF Ukraine
10.07.2017
14:28

Майже 80 тисяч українців пройшли тестування на ВІЛ у 2016 році за підтримки AHF Ukraine

За 8 років співпраці Центру громадського здоров’я і Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine), модель послуг з тестування і профілактики ВІЛ AHF Ukraine впроваджено у 203 закладах охорони здоров’я 12 регіонів України. У планах до 2020 року - охопити послугами з тестування на ВІЛ щонайменше 500 тисяч осіб.

Одним із ключових завдань для AHF Ukraine є посилений супровід людей, у яких вперше діагностували ВІЛ та їхнє обов’язкове залучення до надання медичної допомоги (лінкедж). Мета – забезпечити залучення до системи надання медичної допомоги 80% осіб, у яких вперше діагностовано ВІЛ протягом 30 днів після отримання позитивного результату експрес-тесту.

Завдяки співпраці с AHF Ukraine, Центру громадського здоров’я та інших партнерських організацій, поняття «лінкедж» включили до нової редакції національного Протоколу з лікування ВІЛ/СНІД, що сприятиме забезпеченню безперервного надання послуг з тестування на ВІЛ – від етапу залучення/звернення до етапу постановки осіб з позитивним результатом тестування під медичний нагляд.          

У листопаді 2016 року у Києві відкрили перший у Східній Європі пункт із проведення тестування на ВІЛ за швидкими тестами у форматі Checkpoint. Цей формат передбачає консультування і тестування на ВІЛ, безкоштовне розповсюдження презервативів, інформаційних матеріалів, консультації психолога і соціальних робітників за принципом “рівний-рівному”. Понад 2 тисячі осіб пройшли тестування на ВІЛ у пункті Checkpoint минулоріч.

«Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За національними оцінками в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 220 тисяч осіб. На обліку перебувають 132 000 ЛЖВ, тобто, про свій статус не знають приблизно 40% людей. – каже Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Наталія Нізова. -  Люди досі помилково вважають, що якщо вони не вживають ін’єкційні наркотики або не займаються секс-бізнесом, це їх не стосується. На жаль, ВІЛ поширюється серед всіх категорій населення. Статистика свідчить, що статевий шлях передачі ВІЛ вже становить 73%. Тому важливо знати свій ВІЛ-статус, а тестування на ВІЛ – це перший крок у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД».         

Майже 80 тисяч осіб пройшли тестуванні на ВІЛ у 2016 році, 4580 з них отримали позитивний результат. У партнерстві із AHF Ukraine підтримку отримують понад 25 тисяч людей, які живуть з ВІЛ.

На всіх сайтах, які залучені в реалізацію моделі послуг з лікування AHF Ukraine, впроваджено мультидисциплінарний підхід, постійний контроль та оцінка якості.                         

Інші новини