Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Мережа центрів громадського здоров’я активно розбудовується у регіонах
24.04.2019
11:54

Мережа центрів громадського здоров’я активно розбудовується у регіонах

Розбудова системи громадського здоров’я в Україні стрімко набирає обертів. Упродовж першого кварталу 2019 року представники департаментів охорони здоров’я та закладів охорони здоров’я, долучених до виконання функцій громадського здоров’я у регіонах стали учасниками спеціальних семінарів з актуальних питань створення центрів громадського здоров’я.

«Концепція нового громадського здоров’я в Україні передбачає, в тому числі, і розвиток регіональних систем громадського здоров'я. Вертикальна система санітарного нагляду, яка у нас існувала до цього, переважно не перебувала в діалозі з місцевою владою і займалась наглядом та інспектуванням. Ми хочемо змінити цю ситуацію, створивши центри громадського здоров'я в кожній області. Ця нова інституція має стати регіональним координатором заходів громадського здоров'я, бути гнучкою та спроможною в боротьбі як із інфекційними, так і неінфекційними захворюваннями, направленою на зміцнення, захист та збереження здоров'я населення. І, звісно, будувати партнерські стосунки на регіональному рівні з метою реалізації мультисекторального підходу до громадського здоров’я», – зазначив Андрій Скіпальський, Генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України.    

Андрій Скіпальський, Генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України

Під час заходів учасники обговорили наступні питання реформування системи громадського здоров’я в Україні, механізми фінансування регіональної системи громадського здоров’я, юридичні аспекти процесу їх створення, механізми перерозподілу функцій та майна на місцевому рівні, а також питання передачі цілісних майнових комплексів лабораторних центрів МОЗ України. Ці заходи проводяться проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я»  за підтримки ЦГЗ МОЗ України.

«Регіональний центр громадського здоров’я стане головною структурою, що об’єднає основні заходи з профілактики захворювань. Лише системне впровадження таких заходів здатне вплинути на зміцнення здоров'я громади», – додала Олена Гандзюк, головний лікар, КП "Обласний центр громадського здоров'я" Рівненської обласної ради.

«Семінар допоміг нам окреслити структуру регіонального центру громадського здоров’я, який буде створено у Дніпрі за сприяння та підтримки колег з Центру громадського здоров’я МОЗ України. Ми впевнені, що за підтримки молодих спеціалістів ЦГЗ ми досягнемо швидко позитивних результатів», – зазначив Олександр Штепа, Директор ДУ "Дніпровський обласний лабораторний центр МОЗ України".

У 2019 році Центр громадського здоров’я МОЗ України планує розпочати пілотування нових механізмів фінансування регіональної системи громадського здоров’я у кількох регіонах України. Це дозволить забезпечити ефективне виконання функцій громадського здоров’я на регіональному рівні.

Інші новини