Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міжнародній день захисту дітей: убережемо їх від травматизму
01.06.2018
12:30

Міжнародній день захисту дітей: убережемо їх від травматизму

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. Упевнені, що кожна людина, дивлячись на дитину, хоче вберегти її від страждань. Проте чи робимо ми все для того, щоб захистити дітей?

В Україні лише минулого року травмовано майже 400 тисяч дітей.

У Міжнародний день захисту дітей ми починаємо серію публікацій, присвячених дитячому травматизму. Розкажемо про основні види травм та – головне – про те, як їм можна запобігти.

Опіки в дітей – травма, якій можна і потрібно запобігти.

Опіки є одним із найпоширеніших видів травм. За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструється 180 тис. випадків смерті від цього виду травм, переважна частина яких відбувається у країнах із середнім та низьким доходом. Питома вага опіків складає від 5,6% до 10%, займаючи третє місце серед усіх видів травм мирного часу.

За статистичними даними Institute for Health Metrics and Evaluation (University of Washington) Україна в 2016 році мала одні з найвищих показників смертності від опіків у світі – 4,55 на 100 тис., поступаючись лише десяти країнам пострадянського простору та Африки (Білорусі, Росії, Естонії, Латвії, Лесото, ЦАР, Сомалі, Замбії, Південному Судану, Кот-д’Івуару). Для порівняння, глобальний показник складав – 1,79, для країн Західної Європи – 1,25, Східної Європи – 5,47, США – 1,72.

Загалом, 70% уражень становлять опіки, отримані в побутових умовах, причому близько третини з них припадає на дітей віком до 5 років.

Типовими термічними агентами є полум’я (50%), гарячі пара і рідини (30%), розпечені тверді предмети (5-10%).

В 2017 році від опіків в Україні постраждало 7605 дітей. Найбільша кількість опіків серед маленьких українців зареєстрована в м. Києві, Черкаській, Вінницькій, Одеській, Луганській та Сумський областях.

Опікам у дітей можна запобігти, потрібно лише докласти певні зусилля для того, щоб убезпечити їх.

Інфографіка від проекту Проти опіків демонструє, як це зробити.

Уважно прочитайте і дотримуйтесь порад, як уберегти дитину від опіків.

 

Інші новини