Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Небезпека утоплення: профілактика і перша допомога
10.07.2019
15:54

Небезпека утоплення: профілактика і перша допомога

Утоплення — це гострий патологічний стан, що розвивається внаслідок випадкового або навмисного занурення у воду чи інші рідини, з подальшим виникненням ознак дихальної недостатності через потрапляння рідини в дихальні шляхи.

Разом зі збільшенням температурних показників стрімко зростає і кількість нещасних випадків на водоймах України. Найпоширенішою причиною утоплення є недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в необладнаних для цього місцях та переоцінка власних можливостей.

Загалом, з початку року на водоймах країни вже загинуло 274 людини, зокрема 25 дітей. При цьому врятовано 138 людей, зокрема 20 дітей.

Аби зменшити показники загибелі на водних об’єктах, фахівці Служби порятунку розпочали перевірку місць відпочинку біля води, а також здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадянами стосовно дотримання правил безпечної поведінки. Проте найбільш дієвим превентивним методом є власна обачність і відповідальність кожної людини.

Центр громадського здоров’я України нагадує елементарні правила безпеки, що допоможуть вам уникнути трагедії під час відпочинку біля води.

1. Відпочивати й купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах.

2. Ніколи не пірнайте у незнайомих місцях.

3. Не лишайте дітей без нагляду біля води і не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки.

4. Не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах.

5. Не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння.

6. Стежте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах за сильних поривів вітру.

Фактори ризику утоплення дітей:

  • відсутність контролю з боку дорослого;

  • відсутність рятувальних засобів;

  • плавання в заборонених місцях чи водоймах, не пристосованих для цього;

  • стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння дорослих (від 25% до 50% смертельних випадків під час відпочинку з дітьми на воді пов’язано з уживанням алкогольних напоїв).

Для запобігання нещасним випадкам виконуйте прості правила:

  • не залишайте дітей без нагляду дорослих поблизу водойм;

  • не дозволяйте дітям купатися без нагляду дорослих, які вміють плавати і володіють прийомами надання першої допомоги в разі утоплення;

  • не дозволяйте дітям стрибати з човнів і плотів, купатися поблизу шлюзів, пристаней і мостів;

  • не можна запливати за межі відведених для купання місць;

  • дуже небезпечно стрибати у воду, особливо у незнайомій водоймі, глибина якої невідома, — нерідко це призводить до пошкодження шийних хребців.

Починати купатися рекомендується у сонячну, безвітряну погоду, за температури води +17°…+19° С, повітря — +20°…+25° С. У воді можна перебувати 10–15 хвилин.

Послідовність дій із надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок утоплення

1. Переконайтеся у відсутності небезпеки.

2. Якщо постраждалий у воді:

а) киньте йому рятувальний засіб (рятувальний круг, м’яч тощо);

б) підпливати до постраждалого треба зі спини, при цьому слід користуватися рятувальним жилетом або іншими засобами, які допоможуть утримуватися на воді (рятувальний круг, надувний матрац тощо); наблизившись до постраждалого, попросіть його заспокоїтись та поясніть, що ви в змозі надати допомогу;

в) якщо постраждалий без свідомості та перебуває у воді, переверніть його на спину, перевірте наявність дихання;

г) якщо постраждалий дихає, транспортуйте його до берега; для витягування постраждалого з води бажано залучити 2-3 осіб і треба зафіксувати шийний відділ хребта.

3. На березі у постраждалого без свідомості перевірте наявність дихання.

4. Викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги.

5. Якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочніть серцево-легеневу реанімацію.

6. Якщо постраждалий дихає, до прибуття бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги зафіксуйте шийний відділ хребта, забезпечте прохідність дихальних шляхів.

7. Якщо постраждалий не дихає, не видаляйте воду з легень, розпочніть серцево-легеневу реанімацію. За наявності автоматичного зовнішнього дефібрилятора — наклейте електроди, попередньо витерши шкіру грудної клітки.

8. Якщо постраждалий у воді й не дихає, швидко транспортуйте його до берега, адже натискання на грудну клітку у воді неефективне.

9. Забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.

10. У разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Дбайте про власну безпеку і в разі виникнення надзвичайної ситуації негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Інші новини