Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новітній препарат для лікування ЗПТ уже в Україні
31.01.2023
17:32

Новітній препарат для лікування ЗПТ уже в Україні

В Україні розпочато впровадження лікування пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) новітньою формою бупренорфіну - препаратом Buvidal.

Першим препарат отримав Центр терапії залежностей «Соціотерапія» Вінницької обласної ради. Протягом двох тижнів препарат буде доставлено до решти закладів охорони здоров’я, що виявили готовність впроваджувати лікування новітньою формою бупренорфіну. До них входять 11 лікарень у 10 областях країни.

Препарат має лікарську форму розчину для ін’єкцій, що містить діючу речовину бупренорфін пролонгованої дії. Лікування передбачає здійснення однієї ін’єкції на місяць замість щоденного прийому таблетованих препаратів. Очікується, що така новітня форма препарату значно зменшить частоту відвідування пацієнтами закладів охорони здоров’я. Цей фактор особливо важливий в умовах військового стану, коли українці вимушені переміщатись в межах країни, або мають труднощі з доступом до лікарень на щоденній основі. 

Дослідження показали, що препарат також має багато переваг для стабільних пацієнтів, а також тих, хто навпаки ще не досяг стабільності і кому складно керувати щоденним прийомом лікарських засобів. У рамках дослідження за участю 428 пацієнтів із залежністю від опіоїдів було виявлено, що Buvidal є ефективним у зниженні показника вживання. У згаданому дослідженні препарат порівнювали з сублінгвальними таблетками, що містять бупренорфін (таблетки, які легко тануть у роті, швидко розчиняються практично без залишку) та інший лікарський засіб — налоксон, який використовується для запобігання неправильному застосуванню. Основний показник ефективності ґрунтувався на кількості зразків сечі з негативним результатом тестування на опіоїди. Протягом 25 тижнів лікування 35% пацієнтів, які отримували Buvidal, мали негативний результат тестування сечі у порівнянні з 28% пацієнтів, які приймали таблетки, що використовувалися для порівняння.

Попри те що препарат вже успішно застосовується у багатьох розвинених країнах, зокрема ЄС, Сполученому Королівстві та Австралії, в Україні Buvidal буде використовуватись вперше. Паралельно з впровадженням, Центр громадського здоров’я протягом всього 2023 року проводитиме дослідження щодо ефективності лікування цим препаратом. Дані будуть використані для подальшого аналізу та вивчення доцільності використання пролонгованої форми бупренорфіну в Україні на постійній основі.

Пацієнти в регіонах, де буде застосовано сучасний лікарський засіб, вже чекають на початок його впровадження.

Більше про сам препарат дізнайтесь на сайті ЦГЗ: https://phc.org.ua/news/odna-inekciya-na-misyac-zamist-schodennogo-priyomu-ukraina-otrimala-postavku-novitnogo 

 

Інші новини