Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Обізнаність населення про епідемію ВІЛ в Україні: найновіше дослідження в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!»
05.04.2016
19:07

Обізнаність населення про епідемію ВІЛ в Україні: найновіше дослідження в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!»

Пропонуємо Вашій увазі третю хвилю унікального комплексного дослідження, проведеного в рамках українсько-німецької співпраці з соціологічною компанією GFK UK на замовлення Федерального Уряду Німеччини з метою оцінки знань, ставлення і поведінкових установок населення України щодо ВІЛ/СНІД.

Дослідження є всеукраїнським за охопленням із особливою увагою до фокусного регіону Кампанії – Дніпропетровської області, а склад вибірки по Україні є репрезентативним для мешканців населених пунктів України, підконтрольних українському уряду, та відповідає розподілу населення за віком, статтю та місцем проживання згідно з даними Державної служби статистики України станом на 1.01.2014. Всього було проведено 1502 інтерв’ю у період жовтень-листопад 2015р.

Наразі, результати дослідження демонструють останні тенденції у громадській думці стосовно проблеми ВІЛ/СНІД в Україні, а також дозволяють оцінити ефективність окремих напрямків Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!», що з 2009р. успішно впроваджується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft  für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України.

Найновіші тренди, виявлені дослідженням, дозволяють говорити про суттєве підвищення обізнаності щодо окремих питань у сфері ВІЛ. Зокрема, серед населення України частка тих, хто знає про всі шляхи інфікування ВІЛ, що пов’язані з ризикованою поведінкою, зросла з 37% в 2014 до 46% у 2015р. А серед молоді (віком від 15 до 24 років) частка тих, хто знає всі шляхи інфікування зросла з 37% у 2014 до 44% у 2015р. Втім, хибні стереотипи та невірна інформація є і досі поширеними у суспільстві. Наприклад, серед молоді частка тих, хто вважає, що ВІЛ передається через укус комара, зросла з 18% у 2014 р. до до 28% у 2015 році. Проте, попит на інформацію про проблему ВІЛ/СНІД задля захисту власного здоров’я є високим. Зокрема, 32% опитаних молодих людей хотіли би й надалі отримувати інформацію про особисті заходи профілактики ВІЛ.

На жаль, молоді люди не приділяють належної уваги своєму захисту. Зокрема, серед молоді помітно скоротилась частка тих, хто вважає за необхідне постійно використовувати презервативи – з 85% у 2014 р. до 79% у 2015 р. Також, 67% серед молоді ніколи не проходили тест на ВІЛ. Сучасні соціально-економічні реалії також вочевидь впливають на поведінку та вибір опитаних. Зокрема, 29% респондентів хотіли б зробити тест на ВІЛ, якби він був безкоштовний, а серед жителів Дніпропетровської області – 33%. Серед молоді таких виявилося 43%.

Українське суспільство також стає більш толерантним до людей, яких торкнулася проблема ВІЛ/СНІД. Так, 68% українців вважають, що люди, які інфікувались ВІЛ, мають право на збереження свого діагнозу в таємниці (порівняно з 65% у 2014р.), а кількість тих, хто не вважає, що люди інфікуються ВІЛ виключно через власну недбалість та аморальну поведінку, зросла з 45% у 2014р. до 52% у 2015р. Молодь є також найбільш толерантною групою – адже 68% опитаних молодих людей зазначили, що коли вони дізнаються про те, що один з їхніх друзів або колег ВІЛ-позитивний, то це аж ніяк не змінить їхнього ставлення. В той час як цей показник серед загального населення становить 59%.

Повний текст дослідження із усіма показниками та графічною інформацією можна знайти тут

 

 

Інші новини