Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Обличчям до виклику: майбутнє реформи сектору ВІЛ та охорони здоров’я в Україні
26.05.2016
12:08

Обличчям до виклику: майбутнє реформи сектору ВІЛ та охорони здоров’я в Україні

25 травня 2016 року у м.Києві розпочала роботу Національна Конференція  «Обличчям до виклику: майбутнє реформи сектору ВІЛ та охорони здоров’я в Україні», організаторами якої виступили Міністерство охорони здоров’я України у співпраці з Проектом USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії». Основною метою Конференції є привернення уваги до процесів реформування системи охорони здоров'я і сектора ВІЛ з акцентом на реалізацію державної політики, оптимізацію використання ресурсів і кадрового потенціалу.  У конференції взяли участь всі зацікавлені сторони у сфері протидії ВІЛ-інфекції, включаючи державні органи обласного та місцевого рівня, урядові установи, міжнародних партнерів, неурядових партнерів, академічний сектор та інші.

В Україні доволі складно розпочати реформу системи охорони здоров’я, яка майже не зазнала змін з часів Радянського Союзу. Водночас, в країні один з найвищих рівнів поширення ВІЛ-інфекції в Європі, яка сконцентрована в групах високого ризику. Глобальна стратегія прискорення ЮНЕЙДС (Fast Track), яка закликає країни до пошуку новаторських і невідкладних рішень для досягнення амбітних цілей 90-90-90, покладає на Уряд України додаткову відповідальність за впровадження стратегічних змін і досягнення відчутних результатів у відповідь на епідемію ВІЛ в регіоні.

Необхідність впровадження реформ є беззаперечною, що підтверджено Стратегією сталого розвитку «Україна-2020», яка затверджена Указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015. В свою чергу, орієнтиром реформи визначена програма Європейського Союзу "Європейська стратегія здоров'я – 2020». За останні два роки МОЗ України, спільно з міжнародними та національними партнерами, напрацював велику кількість проектів стратегій, законів та інших нормативних документів з різних аспектів реформування системи охорони здоров’я. Однак їх впровадження часто зазнає спротиву як на центральному, так і на місцевому рівні.

«Беззаперечним пріоритетом роботи Міністерства охорони здоров’я є забезпечення рівного доступу до лікування і профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань для всіх громадян України. Розбудова системи громадського здоров’я є ресурсом національної безпеки, де людям буде гарантовано збереження здоров’я та повноцінна якість життя. Тому наразі Уряд України спільно з міжнародними партнерами докладає максимум зусиль задля реалізації реформи національної медицини та впровадження сучасної системи громадського здоров’я», - зазначив в.о. Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранский.

Учасники конференції наголосили на необхідності змін на національному і місцевому рівні задля впровадження стратегії прискорення (Fast Track), досягнення глобальних цілей 90-90-90 і припинення епідемії до 2030 року в контексті відчутного зменшення фінансування Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією після 2017 року. Конференція присвячена обміну стратегічними ідеями, досягненнями, кращим досвідом і практичними інструментами, і, таким чином, об'єднує зусилля партнерів для забезпечення розробки програм, фінансування та надання послуг, пов‘язаних з протидією ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Крім того, на конференції  розглядаються глобальні виклики епідемії ВІЛ та її наслідки для забезпечення  сталої національної відповіді, стратегія фінансування охорони здоров'я та її зв'язок з наданням основних послуг для уразливих груп населення, кадрове планування в охороні здоров'я і секторі ВІЛ, реформа системи ВІЛ-послуг на регіональному рівні, роль регіонів у пілотуванні нових підходів і механізмів протидії ВІЛ, моделі сталого надання послуг, забезпечення доступу для ключових груп населення, використання стратегічної інформації для прийняття рішень у сфері ВІЛ.

 

 

 

Інші новини