Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ольга Гвоздецька: Попри труднощі надаємо послуги з лікування та профілактики ВІЛ, але Україна потребує посилення подальшого фінансування
27.10.2023
13:47

Ольга Гвоздецька: Попри труднощі надаємо послуги з лікування та профілактики ВІЛ, але Україна потребує посилення фінансування

Попри те, що Україна забезпечує безперервність надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ВІЛ-інфекції, країна починає стикатися з труднощами у наданні певних послуг й цілком залежить від зовнішнього фінансування, заявила Ольга Гвоздецька, в.о. заступника генерального директора Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України, під час 19-ої Європейської конференції з питань СНІДу 19-ї Європейської конференції з питань СНІДу (EACS 2023), яка відбулася минулого тижня у Варшаві.

Україна змушена забезпечувати роботу національної системи охорони здоров'я в умовах, коли 414 лікарень було пошкоджено або зруйновано, зокрема 29 із них, що надають послуги людям з ВІЛ, а 254 медичних працівників було вбито або серйозно поранено. Стан ВІЛ-послуг в окупованих частинах Луганської, Донецької та Миколаївської областей невідомий, проте відомо, що центральні лабораторії в Луганську та Донецьку було закрито.

За деякими напрямками лікування та догляду за ВІЛ-інфікованими є непогані результати.  Наприклад, в питанні лікування ВІЛ-інфекції Україна до минулого року майже досягла цільового показника ЮНЕЙДС 90-90-90. У 2019 році 52% українців, які живуть з ВІЛ, було встановлено діагноз ВІЛ-інфекції, вони отримували лікування та досягли вірусної супресії; у 2022 році ця частка становила 58%. Це значно нижче від середнього показника по Європейському Союзу, який становить 75%, але вище, ніж у багатьох країнах Східної Європи.

Хоча наразі нам не відомі показники за 2023 рік, частка населення України, яка щороку проходила тестування на ВІЛ, знизилася з пікового показника до початку епідемії - 6,6% у 2019 році до 5% у 2020 році, 3,1% у 2022 році і має скласти 2,5% у 2023 році. Враховуючи те, що, за оцінками УВКБ ООН, з початку війни з країни виїхало 14% населення, це означає ще більше зниження в кількісному відношенні.

Кількість осіб на підконтрольних уряду територіях, які отримують АРТ, скоротилася з понад 130 000 у 2021 році до понад 121 000 станом на сьогодні, тобто, на 7%. Кількість нових діагностованих випадків ВІЛ зменшилася з 16 658 у 2021 році до 12 292 у 2022 році, а частка пізнього діагностування ВІЛ, а саме, виявлення людей з початковим рівнем лімфоцитів CD4 нижче за 350, зросла з 56% до 65%. Хоча частка людей з ВІЛ, які знають про свій статус, і частка тих, хто отримує лікування і досягає вірусної супресії, залишилися на тому ж рівні, частка людей з ВІЛ, які отримують АРТ, знизилася з 83% в минулому році до 77% цьогоріч.

Україна також зазнала кардинальних змін у плані забезпечення фінансування системи охорони здоров'я, додала пані Гвоздецька. У 2021 році вперше в історії України весь обсяг послуг з профілактики, лікування та догляду в сфері ВІЛ-інфекції забезпечувався за кошти державного бюджету. У 2022 році ситуація змінилася на протилежну: 85% бюджету на подолання ВІЛ мали забезпечити Глобальний фонд та PEPFAR, а у 2023 році уряд не виділив жодних коштів на боротьбу з ВІЛ-інфекцією.

Ольга Гвоздецька також нагадала учасникам конференції, що внутрішня міграція і переміщення населення також вплинули на сферу надання послуг з ВІЛ: близько п'яти мільйонів осіб переїхали зі східної лінії фронту у відносно безпечні регіони на заході країни, і приблизно така ж кількість осіб виїхала за кордон. 40% лікарів-інфекціоністів, які ще залишилися в країні, переїхали до західних областей.

Що стосується осіб, які перебувають на окупованих територіях, нікому не відомо, чи отримують вони допомогу з ВІЛ-інфекції. Але аналогічна ситуація також спостерігається в деяких найбільш постраждалих регіонах, які перебувають під контролем України, таких як Харків, де перебої з електропостачанням та обстріли знищили медичні записи пацієнтів.

Це означає, що, хоча у нас поки що немає доказів, ми не знаємо, чи призведе війна в Україні до зростання захворюваності на ВІЛ - все, що ми наразі спостерігаємо, це затримки у встановленні діагнозу. Але навіть за умови, що війна припиниться завтра, за словами пані Гвоздецької, на відновлення системи охорони здоров'я України знадобиться щонайменше 10 мільярдів доларів США. "Війна змінила все, починаючи з 24 лютого 2022 року", - сказала вона на конференції.

Фото та відео надані сайтом NAM – благодійної організації, що базується у Великій Британії.

Інші новини