Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Опубліковані ключові зміни у лікуванні мультирезистентного та рифампіцин-резистентного туберкульозу в перекладі українською
03.09.2018
17:30

Опубліковані ключові зміни у лікуванні мультирезистентного та рифампіцин-резистентного туберкульозу в перекладі українською

У серпні 2018 року Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала основні ключові зміни до підходів лікування мультирезистентного туберкульозу (далі – МРТБ), що заплановано включити в основу оновленого керівництва ВООЗ з лікування МРТБ, яке очікується наприкінці 2018 року. Одним із основних обов’язків ВООЗ є надання рекомендацій, що ґрунтуються на доказовій базі, для інформування громадських служб охорони здоров'я держав-членів та інших зацікавлених сторін.

Центр громадського здоров’я нещодавно провів телеконференцію для інформування фахівців регіональних протитуберкульозних служб щодо ключових змін у підходах до лікування МРТБ. Під час телеконференції також були обговорені першочергові кроки для підготовки регіонів до впровадження оновлених режимів лікування МРТБ відповідно до останніх рекомендацій ВООЗ.

Зокрема, ВООЗ рекомендує національним протитуберкульозним програмам:

  • замінити канаміцин на амікацин у корокострокових курсах лікування, не чекаючи, доки будуть використані існуючі запаси канаміцину;
  • проінформувати пацієнтів на лікуванні про відносні переваги та недоліки продовження короткострокового курсу лікування із застосуванням канаміцину;
  • посилити клінічний та мікробіологічнийй моніторинг, а також моніторинг безпеки, щоб забезпечити швидкий перехід пацієнтів на нові довготривалі курси лікування МР ТБ у випадку появи перших ознак непереносимості препаратів, ототоксичності або відсутності реакції на препарати.

Фахівці Центру громадського здоров’я будуть спільно з партнерами супроводжувати регіональні протитуберкульозні програми у належному впровадженні змін, рекомендованих ВООЗ, а також завчасно планувати внесення змін до закупівель протитуберкульозних препаратів.

Об’єднані, оновлені та деталізовані рекомендації ВООЗ щодо лікування МР ТБ будуть опубліковані до кінця 2018 року, включаючи деталізовану оцінку даних GRADE, яка обґрунтує зміни відповідно до вимог Експертного комітету по рекомендаціям ВООЗ. Рекомендації ВООЗ 2018 будуть супроводжуватися Керівництвом до Рекомендацій ВООЗ для програмного управління хіміорезистентним туберкульозом.

Пропонуємо вашій увазі ключові зміни у лікуванні мультирезистентного та рифампіцин-резистентного туберкульозу в перекладі українською.

Інші новини