Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Організація лікувальної допомоги хворим на ВІЛ/СНІД та туберкульоз у Донецькій та Луганській областях
28.08.2015
14:22

Організація лікувальної допомоги хворим на ВІЛ/СНІД та туберкульоз у Донецькій та Луганській областях

28 серпня 2015 року у ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (УЦКС) відбулася зустріч Кластер з питань охорони здоров’я (Health Cluster Subgroup) для обговорення питань поставок препаратів та організації лікувальної допомоги хворим на ВІЛ/СНІД та туберкульоз у окупованих та неокупованих районах Донецької та Луганської областей.

У зустрічі взяли участь представники державного та громадського сектору: УЦКС, ВООЗ, UNAIDS, UNICEF, MSF, МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні», ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

На контрольованій та неконтрольованій територіях Донецької та Луганської областей проживало понад 34 тисячі ВІЛ-позитивних громадян України.  Воєнний конфлікт та гуманітарна криза сприяє міграції населення та створює ризики до переривання послуг і стрімкого поширення епідемії.  Ряд національних та міжнародних організацій надають гуманітарну допомогу (ліки, тести, проекти з профілактики, догляду та підтримки), хоча спостерігаються труднощі з переміщенням через блок-пости як для пацієнтів, так і для товарів і вантажів.  

З метою забезпечення безперервного лікування хворих на туберкульоз 17 липня на непідконтрольну Уряду України територію Донецької області було поставлено лікарські засоби для 367 хворих, які продовжують лікування,  та 70 курсів для нових хворих. 24 серпня на територію Луганської області було поставлено лікарські засоби для 146 пацієнтів та 60 повних курсів для нових хворих.

Учасники зустрічі обговорили питання надання лікувальних закладам на прифронтових територіях тест-систем для експрес-діагностики ВІЛ та подальшої постановки хворих на облік у Харківській області. Також на зустрічі приділили питанням доставки гуманітарної допомоги на окуповані території, можливості оптимізації організації антиретровірусної терапії для хворих  та можливі варіанти вирішення проблемних питань.

Інші новини