Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Основні напрями національної лабораторної стратегії визначено на спільній виїзній нараді за участі Центру громадського здоров’я, обласних центрів контролю та профілактики хвороб і Бюро ВООЗ в Україні
16.09.2024
10:58

Основні напрями національної лабораторної стратегії визначено на спільній виїзній нараді за участі Центру громадського здоров’я, обласних центрів контролю та профілактики хвороб і Бюро ВООЗ в Україні

Основні напрямки майбутньої національної стратегії лабораторних досліджень напрацьовано на спільній виїзній нараді фахівців Центру громадського здоров’я, регіональних центрів контролю та профілактики хвороб і Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ)  в Україні.

Відкриваючи захід, керівник Програм у сфері охорони здоров’я Бюро ВООЗ  в Україні Арон Арегай високо оцінив зусилля українських фахівців у системі епідеміологічного нагляду під лідерством Центру громадського здоров’я, зазначивши, що Україна проходить вкрай складні часи, і роботу епідеміологів важко переоцінити у таких умовах. «Незважаючи на всі виклики, система епіднагляду, зокрема лабораторна діагностика, ефективно працює в ім'я здоров’я та безпеки людей», — зазначив Арон Арегай. 

Він закликав учасників наради об'єднати зусилля, визначити пріоритетні напрямки стратегії, зазначивши, що спільна робота дасть фундамент для напрацювання стратегічного підходу для розбудови лабораторних спроможностей. 

Генеральний директор Центру громадського здоров’я Михайло Росада зауважив, що лабораторні дослідження є надважливими для епідеміологів. «Для ефективної роботи необхідно чітке бачення проблем, потужна нормативна база, якісне новітнє обладнання і висококваліфіковані фахівці.  Усі діагностичні процеси мають стати оперативнішими, не втративши якості. Важливо, щоб усе це було відображено у майбутній стратегії», — підкреслив очільник ЦГЗ. 

Учасники наради проаналізували національне законодавство та порівняли його з міжнародними рекомендаціями, розглянули ключові питання, що впливають на лабораторну діагностику, та можливості розвитку кадрових ресурсів для лабораторних потреб, напрацювали низку пропозицій для подальшої роботи над лабораторною стратегією.  

Одним зі складників  документа визначено стратегію секвенування для посилення епіднагляду за інфекційними хворобами в країні. Стратегію секвенування в системі громадського здоров’я представила в.о. заступника Генерального директора ЦГЗ Ірина Демчишина, детально зупинившись на етапах її реалізації: від підготовки/навчання персоналу та інсталяції обладнання в лабораторіях до оптимізації та масштабування досліджень. 

«Реалізація стратегії дасть змогу зменшити ризики поширення інфекційних хвороб серед населення, впровадити дієву систему епідеміологічного нагляду за резистентністю збудників інфекцій, сприятиме виявленню потенційних загроз», — наголосила Ірина Демчишина.

Про виклики та можливості українських лабораторій при дослідженні окремих інфекційних хвороб розповіла завідувачка референс-лабораторії діагностики туберкульозу, бактеріальних, паразитарних та особливо небезпечних патогенів Наталія Видайко

Фахівці з ВООЗ зупинились у своїх виступах на основних проблемах біобезпеки та біозахисту, а також на питаннях прогнозування розвитку епідпроцесу, залежно від потреб епідеміологічного нагляду. 

За результатами обговорень напрацьовано низку пропозицій, які буде покладено в основу національної лабораторної стратегії.

Інші новини