Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Питання і відповіді щодо участі в програмі підготовки з польової епідеміології
12.03.2018
14:30

Питання і відповіді щодо участі в програмі підготовки з польової епідеміології

7 березня відбувся вебінар для потенційних учасників програми підготовки з польової епідеміології, яка вперше буде запроваджена в Україні.

На вебінарі всі охочі могли задати питання щодо участі в цій програмі.

Пропонуємо до вашої уваги найпоширеніші питання і відповіді за результатами вебінару, а також нагадуємо, що прийом заявок для участі у Програмі підготовки з польової епідеміології триває до 16 березня включно. Більш детальну інформацію про Програму, форму заявки на участь та деталі програми ви можете знайти за посиланням.

Відповіді на найпоширеніші питання щодо участі у програмі підготовки з польової епідеміології в Україні:

 

1. Чи покриваються матеріальні витрати, пов’язані з програмою (проживання, проїзд тощо)?

У конкурсному оголошенні вказано, що «Участь у програмі є безкоштовною та покривається за рахунок організаторів програми». Таким чином, всі необхідні витрати, пов’язані з участю у програмі, будуть покриті за рахунок коштів гранту Глобального фонду, CDC та DTRA.

2. В якому саме вигляді проходитиме навчання?

Заняття відбуваються у змішаному форматі, шляхом проведення очної частини (найчастіше – двотижневих навчальних сесій), польових робіт (виїзд у регіони та польова робота задля проведення досліджень, розслідування спалахів, оцінки системи епідеміологічного нагляду, тощо) та дистанційного навчання – самостійне виконання частини завдань, які передбачені програмою (підготовка наукової статті, абстракту, вивчення матеріалів, тощо).

3. Чи можна мені, як інфекціоністу, пройти навчання?

Конкурсне оголошення не обмежує в участі лікарів-інфекціоністів, тим не менш, перевага буде віддаватися практикуючим епідеміологам, лікарям загальної гігієни, працівникам бактеріологічних, вірусологічних, санітарно-гігієнічних лабораторій, епідеміологам в оборонній галузі, ветеринарії.

4. Чи можна контактні дані когось з організаторів, щоб образу уточнювати питання?

У разі виникнення питань, пов’язаних з участю у програмі, Ви можете задавати питання, уточнення електронною поштою на fetp@phc.org.ua. Контакти організаторів будуть надані відібраним резидентам програми для оперативного спілкування.

5. Чи можу я відправити заявку на участь у програмі? В березні мені виповниться 47 років. Освіта – санітарний фельдшер, працювала в СЕС (комунальна гігієна, паразитологія). 

Умовами конкурсу «Граничний вік претендентів до зарахування обмежено 45 роками». За дизайном програми – пріоритет віддається лікарям, які нещодавно почали працювати у системі громадського здоров’я, або у системі епідеміологічного нагляду. Тим не менш, оскільки програма буде відбуватися протягом п’яти років – в подальшому – вікові обмеження будуть пом’якшені.

6. Я хочу взяти участь у програмі підготовки з польової епідеміології в Україні. Я лікар з гігієни харчування, працюю завідувачем районного лабораторного відділення. Чи можу я взяти участь в цій програмі?

Так, якщо окрім Вашої освіти Ви також відповідаєте й іншим критеріям, які вказані в оголошенні.

7. У світлі реформування / створення Центрів громадського здоров'я в областях в мене немає гарантії того, що по закінченню навчання ми повернемось у заклади, які нас відряджають. 

Програма підготовки з польової епідеміології розрахована на підвищення потенціалу фахівців, які будуть працювати у державі та не ставлять собі за мету подальшу еміграцію. Тому конкурсне оголошення вимагає запевнення того, що після закінчення програми Ви будете мати можливість щонайменше 3 роки працювати в органі, установі, закладі чи підприємстві, що відряджає Вас на навчання. Протягом навчального процесу – інформація щодо Вашого поточного місця роботи буде оновлюватися та коригуватися, залежно від ходу реформ на регіональному та національному рівнях.

8. Чи будуть брати бактеріологів до програми? 

Так. Конкурсне оголошення не обмежує у участі бактеріологів, але Ви також повинні  відповідати й іншим критеріям, які вказані в оголошенні.

9. На яких документах із тих, що будуть Вам надсилатися, необхідний мій підпис?

Потенційний кандидат повинен заповнити анкету, підготувати резюме, мотиваційний лист та скановану копію листа-підтримки від вашого теперішнього керівника чи керівника структурного підрозділу, в якому Ви працюєте. Усі документи повинні бути надіслані електронною поштою на fetp@phc.org.ua. Анкета, резюме та мотиваційний лист не підписуються, лист-підтримки – має бути підписаний Вашим керівником та відсканований. При отриманні неповного пакету документу – Ви будете повідомлені про це асистентом програми.

10. Я так розумію, що необхідно слати скани документів? 

Сканувати треба лише копію листа-підтримки від вашого теперішнього керівника чи керівника структурного підрозділу, в якому Ви працюєте.

11. Скільки часу буде тривати навчання?

Термін навчання – 2 роки, з яких 1/3 навчального процесу відведено для семінарів і лекцій (у класних кімнатах) решта 2/3 – польові навчання. Сумарно – передбачається участь резидента у програмі щонайменше протягом 12 тижнів протягом дворічного навчання. Навчання першої когорти заплановано з квітня 2018 року по листопад 2019 року.

12. Чи можна отримати детальну інформацію про зміст курсу та організацію? 

Протягом дворічного терміну навчання резиденти прослухають наступні курси: вступ до програми підготовки з польової епідеміології, епідеміологічні методи, EpiInfo, епідеміологічний нагляд, біостатистика, польові дослідження (розслідування спалаху), польові роботи, лабораторія, комунікація, готовність до викликів у громадському здоров’ї та відповідь на них, епідеміологія неінфекційних захворювань, пріоритезація хвороб, тощо.

Індивідуальний навчальний план учасника передбачає успішне виконання таких завдань: підготовка протоколу дослідження, підготовка звіту про розслідування спалаху захворювання, аналіз статистичних даних, оцінка системи епідеміологічного нагляду за захворюванням, визначення пріоритетів для громадського здоров’я на території, підготовка та подання тез/статей до рецензованого видання (абстракт), розробка та захист кваліфікаційної роботи (проекту).

13. Чи проводиться ця програма з відривом від виробництва?

Так. Потягом дворічної програми – щонайменше 12-ти тижнів відриву від виробництва. Тим не менш, ЦГЗ буде сприяти максимально гнучкому графіку участі у програмі та надавати підтримку кандидатам, необхідну для участі у програмі. Бажаним є згода вашого теперішнього керівника чи керівника структурного підрозділу, в якому Ви працюєте, на Ваше майбутнє відрядження, яка може бути відображена у листі-підтримки.

14. Скажіть, будь ласка, який кінцевий результат навчань? Де будуть застосовуватись знання учасників, їх практичні навички після навчання?

ППЕ спрямована на посилення потенціалу кадрових ресурсів системи охорони здоров’я України задля покращення контролю за захворюваннями та протидії спалахам інфекційних захворювань, отримання достовірних даних про стан здоров’я населення, проведення епідеміологічних досліджень за актуальними темами.

Основна мета ППЕ – поліпшення стану здоров’я населення окремих регіонів та країни в цілому шляхом зміцнення систем громадського здоров’я та покращення реагування на пріоритетні захворювання. Це можливо завдяки нарощуванню потенціалу систем епіднагляду, лабораторних та інформаційних компонентів, покращенню надання послуг у системі громадського здоров’я на національному та регіональному рівнях, зокрема, у контексті оцінки, аналізу даних, польових досліджень, розслідування, локалізації та запобігання розповсюдженню спалахів захворювань.

15. Чи можуть брати участь держслужбовці (епідеміолог) Держпродспоживслужби?

Конкурсне оголошення не обмежує в участі держслужбовців, але Ви також повинні  відповідати й іншим критеріям, які вказані в оголошенні.

16. Якщо навчання буде відбуватися з відривом від роботи, то як оформити правильно, відпустка чи відрядження?

Запрошення на чергове навчання буде відбуватися шляхом надсилання офіційного листа від ЦГЗ та/або МОЗ. У разі необхідності – резидентам когорти буде надана необхідна юридична підтримка з метою вірного оформлення участі у навчанні.

17. Яка складність вступного тестування?

Вступне тестування з епідеміології базується на програмі з епідеміології університетського курсу та курсів з підвищення кваліфікації. Оновити свої знання можна за допомогою керівництва ВООЗ «Основи епідеміології» за посиланням: http://apps.who.int/iris/handle/10665/85366.

18. Якою мовою проходить навчання?

Навчання буде відбуватися українською мовою. Тим не менш, частина лекційного матеріалу буде презентована англійською мовою з синхронним перекладом на українську.

19. Чи буде проходите навчання в літній період?

Так. Навчання розраховано на літній період також.

20. Скільки заявок вже подано?

Станом на 06.03.2018 року подано 5 заявок на участь у програмі. Тим не менш, кількість поданих документів постійно зростає.

21. Скільки всього буде когорт?

У цілому планується реалізація Програми на 5 років. За цей час планується підготувати понад 200 епідеміологів із розрахунку 1 кваліфікований спеціаліст на 200 тис. населення. Оскільки кількість осіб на 1 когорту лімітовано 15-20-ю особами, планується набрати не менше 10-ти когорт резидентів.

Інші новини