Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Питання транскордонного контролю туберкульозу на порядку денному  зустрічі високого рівня у  Казахстані
08.12.2016
01:59

Питання транскордонного контролю туберкульозу на порядку денному зустрічі високого рівня у Казахстані

Міжнародна спільнота обговорює питання транскордонного контролю туберкульозу на зустрічі високого рівня у м. Астана ( Казахстан).

7 грудня 2016 року експертка з питань лікування та профілактики туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України, Яна Терлєєва взяла участь у другій регіональній зустрічі високого рівня « Міграція і туберкульоз: транскордонний контроль ТБ в країнах Центральної Азії», що цими днями проходить в м. Астана (Казахстан). Протягом двох днів міжнародні та вітчизняні експерти обговорюватимуть питання про транскордонне контролю туберкульозу в країнах в Казахстані, Киргизстані, Узбекистані та Таджикистані.

У заході, організованому Національним центром проблем туберкульозу МЗСР РК, Project HOPE, Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), взяли участь представники державних органів, національних протитуберкульозних програм і міграційних органів країн Центральної Азії, Вірменії, Росії та України, експерти ВООЗ, Партнерства «СТОП ТБ», Міжнародної організації з міграції, Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Глобального інституту туберкульозу Університету Ратгерс (США), представники громадянського суспільства.

Зустріч організована в рамках реалізації Комплексного плану по боротьбі з туберкульозом в РК на 2014-2020 рр. і проекту Project HOPE «Заходи з транскордонного контролю і лікування туберкульозу, туберкульозу з множинною лікарською стійкістю, туберкульозу / ВІЛ серед трудових мігрантів в Республіці Казахстан».

«Спільна боротьба проти туберкульозу на регіональному рівні збирає нас вже другий рік. Ця зустріч свідчить про ефективну співпрацю в боротьбі з туберкульозом як на регіональному рівні - між країнами, так і між державними структурами, міжнародними організаціями та громадянським суспільством. Ми раді відзначити, що протягом року, завдяки ефективному діалогу, зроблені практичні кроки для укладення двосторонніх угод про транскордонне контролю туберкульозу. Це дозволить впровадити довгострокові механізми в боротьбі з туберкульозом », - сказала виконавчий віце-президент Project HOPE Лінда Хейтцман.

На зустрічі було представлено плани ВООЗ по скринінгу мігрантів на ТБ, зокрема:
– адаптувати інтструменти ВООЗ "Screen TB" для допомоги у встановленні пріоритетних груп ризику серед мігрантів і алгоритмів для скринінгу активного ТБ і ЛТІ;
– сприяти дослідженням і створенню міжнародної дослідницької мережі по ТБ та мігрантам з країн з високим та низким рівнем захворювання;
– розробка керівництв по скринінгу мігрантів на ТБ;
– організація семінара для працівників-мігрантів у Східній Європі.

Учасники заходу обговорять результати впровадження 12-місячного Плану дій / Дорожньої карти, розробленої за підсумками першої зустрічі високого рівня, проведеної 19-20 листопада 2015 року в Астані. Крім того, буде представлений проект другого Плану дій / Дорожньої карти на наступний рік для остаточного доопрацювання двосторонніх угод про транскордонне контролю туберкульозу та їх підготовки до підписання. Реалізація документа послужить об'єднанню зусиль протитуберкульозних програм країн Центральної Азії в боротьбі із захворюванням, особливо щодо предвиездной підготовки та відстеження протитуберкульозного лікування після повернення трудящих-мігрантів на батьківщину.

За підсумками зустрічі буде прийнята резолюція, яка узагальнює рекомендації щодо особливостей впровадження пацієнтів-орієнтованого підходу в лікуванні туберкульозу.

Інші новини