Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
29.01.2021
11:25

Попри пандемію Україна досягла 80% охоплення щепленнями

Незважаючи на виклики пандемії COVID-19, в Україні вдалося досягти стабільного охоплення щепленнями на рівні 80%.

Через запровадження карантину в першій половині 2020 року значно погіршилися показники імунізації. Та до кінця року вдалося надолужити пропущені щеплення дітей за віком і досягти рівня 2019 року.

Проте залишається значний спад у вакцинації проти дифтерії та правця серед дітей віком 6 та 16 років, а також дорослих. Дорослим необхідна ревакцинація від дифтерії і правця кожні десять років! Через велику кількість невакцинованих людей в Україні існує загроза поширення дифтерії серед населення.

Нагадаємо, що для формування колективного імунітету необхідно досягти 95% охоплення щепленнями.

Вакцинація під час пандемії COVID-19 є безпечною. Будь-які переривання планової імунізації навіть на короткий період призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій.

Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я в цілому. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців, їх закуповують державним коштом.

Інші новини