Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Представники Центру взяли участь у конференції з подолання ВІЛ-інфекції/СНІДу, яка проходить у Берліні
25.04.2018
12:00

Представники Центру взяли участь у конференції з подолання ВІЛ-інфекції/СНІДу, яка проходить у Берліні

Із 23 по 25 квітня в Берліні проходить конференція «ВІЛ-інфекція в Європі в епоху реалізації Цілей стійкого розвитку: досягнення цілей та виконання завдань». Захід організований Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в партнерстві з Європейським центром з профілактики та контролю захворюваності (ECDC). 

Політична декларація ООН з ВІЛ та СНІДу «Прискореними темпами до активізації боротьби з ВІЛ та припинення епідемії СНІДу до 2030 року» та Глобальна стратегія сектору охорони здоров'я з ВІЛ/СНІДу на 2016-2021 роки окреслюють загальні рамки для боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції в глобальному масштабі. У 2016 році 53 країни-члени Європейського регіону ВООЗ схвалили план дій з реагування на ВІЛ в секторі охорони здоров’я. План дій допомагає країнам пришвидшити їх відповідь на епідемію ВІЛ-інфекції і зробити свій внесок в регіональні та глобальні зусилля з припинення епідемії ВІЛ-інфекції до 2030 року.  

Ця конференція є своєрідною платформою для обміну досвідом між країнами з проведення заходів,  в першу чергу, тих, що направлені на профілактику ВІЛ-інфекції та впровадження інноваційних підходів до тестування на ВІЛ.

Окрема секція конференції була присвячена доконтактній профілактиці ВІЛ (ДКП). На цій секції Ігор Кузін, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я, представив існуючий досвід України щодо впровадження ДКП, яка реалізується в Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом у співпраці з громадськими організаціями «Альянс громадського здоров’я» та «Альянс. Глобал» і окреслив основне бачення щодо подальшого розширення подібних програм. 

Президія та учасники конференції зацікавились досвідом України в частині можливості використання методології рейтингування регіонів за показниками ефективності профілактичних програм та ефективності медичного нагляду як основи для розробки диференційованого підходу до активізації послуг з тестування на ВІЛ.

В іншій частині конференції, яка була присвячена шляхам покращення якості виявлення та тестування на ВІЛ, заступник генерального директора Центру Віктор Ляшко представив досвід України щодо проведення тестування на рівні спільнот. Також у презентації було повідомлено про прийнятий Україною план переходу послуг з профілактики ВІЛ та догляду і підтримки у зв’язку з ВІЛ та туберкульозом на державне фінансування, який запланований на 2018-2020 роки (План 20-50-80).

Очікується, що отриманий на конференції досвід буде впроваджено в Україні через посилення існуючої системи епідеміологічного нагляду та розробку механізмів, які дозволять забезпечити стійке та стале планування, фінансування, реалізацію та інституалізацію заходів з профілактики, догляду та підтримки після завершення донорської підтримки.

Інші новини