Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Представники Центру взяли участь у науковому симпозіумі в рамках концепції «Єдине здоров’я»
26.04.2018
15:30

Представники Центру взяли участь у науковому симпозіумі в рамках концепції «Єдине здоров’я»

Нещодавно в Києві проводився Третій щорічний регіональний науковий симпозіум в рамках концепції «Єдине здоров’я» за підтримки Програми зменшення біологічної загрози (ПЗБЗ) в Україні. Створюючи можливість для зустрічі представників більш ніж десяти країн та 83 установ, включаючи українські науково-дослідні інститути, обласні лабораторні центри, медичні вищі навчальні заклади, ветеринарні та аграрні ВНЗ, симпозіум надав можливість представити результати науково-дослідних робіт, що проводяться в Україні, та сприяв співпраці і порозумінню серед профільних фахівців країн регіону.

Фахівці Цетру громадського здоров’я взяли активну участь у симпозіумі, представили постерні та усні доклади, які викликали інтерес і схвалення аудиторії.

  • Результати епіднагляду за випадками тяжкої гострої респіраторної інфекції в Україні із 40 тижня 2016 року до 40 тижня 2017. Артемчук О., Дихановська Т., Демчишина І.
  • Малярія в Україні у 2017 році. Матюшкіна К., Ніколаєнко С., Сагач О.
  • Сучасна ситуація зі сказу в Україні (аналіз за 2007-2016 роки). Епідеміологічні і лабораторні аспекти.  Новохатній Ю., Демчишина І., Небогаткін І.
  • Іксодові кліщові бореліози (хвороба Лайма і Міямото) в практиці лікарів і житті громадан в Україні. Результати опитування і огляд літератури. Погляд зоолога. Небогаткін І.
  • Лабораторний моніторинг циркуляції поліовірусів серед людей в Україні у 2017 році. Демчишина І., Куцева В., Приходько Є., Глузд О.
  • Спалахова захворюваність на гепатит А в Україні. Зубленко О., Петрусевич Т.,Кисляк І. Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця; ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
  • Спалахова захворюваність на ботулізм в Україні у 2017 році. Семенко Н., Мохорт Г., Колеснікова І.,Збанацький В. Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця; ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
  • Захворюваність та смертність на лептоспіроз в Чернігівській області. Епідеміологічний і епізоотичний аспекти. Рапута А., Мясченко І., Небогаткін І. ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України», ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Експертну колегію симпозіуму репрезентували:

  • Стівен Хігс – експерт у галузі біології переносників інфекційних захворювань, директор науково-дослідного інституту біозахисту Державного університету штату Канзас;
  • Марко де Нарді – менеджер приватної консалтингової компанії SAFOSO з питань розробки та впровадження дослідницьких проектів, програм здоров’я тварин та безпеки харчових продуктів;
  • Карен Сейлорс– віце-президент у сфері польових досліджень компанії Metabiota Inc.;
  • Олег Лущак – доцент кафедри Біохімії і Біотехнологій Прикарпатського національного університету;
  • Фалгуні К.Парех – експерт з епідеміології інфекційних захворювань компанії Metabiota Inc.;
  • Сергій Михайловський – професор Брайтонського університету, фахівець найвищої кваліфікації в галузі хімії;
  • Елізабет Валігора – міжнародний експерт Програми зменшення біологічної загрози;
  • Войчех Іваняк – науковий консультант з питань дослідження бруцельозу, лептоспірозу, туляремії;
  • Патрік Ейск’ю – керівник епідеміологічного напрямку компанії Metabiota Inc.; Джейсон Фарлоу – науковий консультант в сферах молекулярної діагностики, секвенування, біоінформатики.

Колегія обрала 8 українських вчених, переможців постерних, усних доповідей та визначила авторів, які співпрацюватимуть з міжнародними експертами по підготовці наукових статей та направленню їх в наукові журнали з високим індексом цитування. Серед останніх і представники Центру громадського здоров’я: «Визначення генотипів вірусів кору, що циркулювали в Україні у 2017 році», Демчишина І., Куцева В., Приходько Є., Глузд О. та  «Туляремія на території Донецької області в 2016-2017 рр.», Кочерга Н., Давиденко І., Видайко Н., Білоник О., Небогаткін І. Маріупольська міська філія ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України» та  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Крім того, у перші чотири дні симпозіуму пройшов Форум з питань формування політики в рамках концепції «Єдине здоров’я». Залучення українських науковців, фахівців у сфері громадського здоров’я та ветеринарії, членів академічної спільноти нарівні з міжнародними експертами в законодавчій сфері, сфері розробки та формування політики, економіки, оцінки ризиків та низових ініціатив надало унікальну можливість опрацювати актуальні проблеми України та регіону в цілому.

Інші новини