Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіони отримають фінансову підтримку для розбудови ЦГЗ на місцях
05.03.2019
15:40

Регіони отримають фінансову підтримку для розбудови ЦГЗ на місцях

Сьогодні керівники та фінансові спеціалісти пілотних регіонів проекту RSSH у 2019 р. (Волинська, Житомирська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Херсонська, Черкаська області та м. Київ) за участі фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України розглядали питання нормативно-правового регулювання, досвід пілотування та підходи до фінансування регіональних ЦГЗ.

Перший заступник гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко в рамках орієнтаційного семінару для набувачів субгранту за проектом розвитку регіональних систем громадського здоров’я (RSSH) за кошти Глобального фонду ознайомив присутніх із принципами розбудови сфери громадського здоров’я в Україні, розповів про місце та роль регіональних ЦГЗ.

«На жаль, в Україні була сформована така політична думка, буцімто більшість коштів має бути спрямована на лікування, а профілактика повинна бути, але фінансування на неї виділялось за залишковим принципом. Сьогодні відбуваються глобальні зміни в державі, — зазначає Віктор Ляшко. — Україна перейшла на трирічне планування фінансування, і перед щорічним прийняттям бюджету буде прийматись бюджетна декларація для затвердження фінансування на три наступні роки. Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром охорони здоров’я наразі вже напрацювало пропозиції до нової бюджетної програми „Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями“, яка відповідно до вимог Бюджетного кодексу з’явиться з 1 січня 2020 р. Ця програма передбачає і нові підходи до фінансування регіональних центрів громадського здоров’я для пріоритетних профілактичних програм, визначених на національному рівні. Основне завдання в рамках субгранту за проектом розвитку регіональних систем громадського здоров’я — створити повноцінні ефективні регіональні центри громадського здоров’я».

Проект передбачає фінансове забезпечення для створення і розбудови регіональних ЦГЗ, здійснення комунікаційної стратегії, визначення та підтримку стратегічних пріоритетів у галузі ГЗ кожного регіону, процеси децентралізації та участі органів місцевого самоврядування в забезпеченні виконання функцій ГЗ, визначених ВООЗ. Також у рамках проекту відбудуться заходи з моніторингу і оцінювання, картування інформаційних потоків, інфекційного контролю тощо.

Інші новини