Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
07.08.2017
16:56

Результати засідання Комітету з програмних питань Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

4 серпня 2017 року відбулося засідання Комітету з програмних питань Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням Генерального директора Центру громадського здоров’я Наталії Нізової. Заступником Голови Комітету обрали Тетяну Габорець, представника Міністерства юстиції України.

На засіданні обговорили затвердження персонального складу та положень дорадчих робочих підгруп. Йдеться про два консультативно-дорадчі органи Комітету  -  підгрупу з питань забезпечення сталості послуг з профілактики ВІЛ, соціального супроводу пацієнтів з ВІЛ та туберкульозу у процесі переходу від донорського до державного фінансування та  підгрупу з питань розширення охоплення антиретровірусною терапією (АРТ) та стандартизації лікування пацієнтів з ВІЛ-інфекцією. Заступник Генерального директора з нагляду за інфекційними хворобами ЦГЗ Лариса Гетьман зазначила, що найближчим часом будуть доопрацьовані положення обох робочих підгруп  та остаточно укомплектований персональний склад підгруп з обов’язковим залученням представників ключових спільнот.

Директорка міжнародних програм Альянсу громадського здоров’я Тетяна Дешко поділилася інформацією про стан реалізації проекту «Посилення відповіді на епідемію туберкульозу в містах Східного регіону та Центральної Азії», зокрема про результати в Одесі.

Основними досягненнями проекту в Одесі  за січень-липень 2017 року є залучення ключових груп на міському та регіональному рівнях через взаємодію з Мережами ключових груп,  підписання Паризької декларації і приєднання до ініціативи  Zero TB Cities, проведення оцінки ситуації та розробка міської програми з ВІЛ/ТБ. Також у місті розпочали дослідження з розширення амбулаторної моделі лікування туберкульозу в первинній медичній ланці з компенсацією за результат.

Директор БО «Світло надії» Максим Демченко окреслив можливості залучення місцевих бюджетних коштів для забезпечення сталості послуг у сфері ВІЛ-інфекції, зокрема для замовлення послуг медичними закладами у неурядових організацій через систему ProZorro.

Директорка ГО «Аналітичний центр "Соціоконсалтинг"» Ірина Демченко проінформувала про дані моніторингових біоповедінкових досліджень про доступність та ефективність профілактики ВІЛ-інфікування серед засуджених. За результатами досліджень, актуальними завданнями наразі є підвищення якості інформування та консультування (до і після тестового), доступність презервативів, розширення профілактичних сервісів (обмін шприців), покращення наркологічної допомоги і щонайменше якісна детоксикація, доступ до психотерапевтичної допомоги і групи взаємодопомоги для споживачів ін’єкційних наркотиків, доступ до консультування, обстеження та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом. 

Інші новини