Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Яна Терлеєва
28.12.2022
10:13

Робота в умовах війни, інновації та плани на майбутнє: відбулась підсумкова у 2022 році робоча зустріч експертів у протидії туберкульозу

21-23 грудня 2022 відбулася робоча зустріч керівників протитуберкульозних закладів для обговорення викликів та обміну досвідом протидії туберкульозу в умовах війни.

Зустріч пройшла в офлайн режимі у Львівській області з можливістю долучитись онлайн. Серед учасників – представники МОЗ України, експерти Центру громадського здоров’я, Національної служби здоров’я України, ВООЗ, представники ОВА, обласної ради, ОВА Львівської області, громад, керівники регіональних протитуберкульозних служб.

На зустрічі фахівці обговорили виклики, які зазнала галузь охорони здоров’я протягом усього часу повномасштабного вторгнення росії: робота в умовах бомбардувань, повітряних тривог та постійного ризику для власного життя, відтік кадрів з регіонів, гуманітарні проблеми та багато іншого. Попри це фахівці Центру громадського здоров’я у тісній співпраці з усіма ланками протитуберкульозної боротьби продовжили демонструвати лідерство та стояти на варті зміцнення та захисту здоров’я населення України.

«Нашими першочерговими задачами стали управлінські дії та організаційні заходи, направлені на забезпечення доступу до життєво важливих ліків, інструментів, обладнання та інших потреб протитуберкульозних закладів в умовах гуманітарної кризи. Важливою частиною роботи стала координація продовження лікування як внутрішньо переміщених пацієнтів, так і тих, хто виїхав за кордон. Проводились термінові закупівлі, відбувалось розв’язання логістичних проблем, вирішувалися гуманітарні питання. У результаті злагодженої роботи нам вдалося забезпечити безперервність надання послуг з протидії туберкульозу навіть в умовах війни», — зазначає Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ. 

За координації Центру регіональні протитуберкульозні служби з першого дня війни вжили невідкладних заходів для адаптації під нові реалії, щоб кожна людина з туберкульозом мала змогу продовжити лікування: вжито додаткових заходів безпеки для лікарів та пацієнтів, забезпечено доступом до ліків та медико-соціальних послуг.

Центром терміново збирались потреби протитуберкульозних закладів, як тих, що не постраждали під час війни, так і тих, які зазнали пошкоджень чи руйнувань. Координувалося залучення донорів та партнерів для закупівель життєво необхідного переліку обладнання, ліків, засобів захисту, гігієни, харчових продуктів.

Окремим вагомим механізмом підтримки галузі стало екстрене започаткування за координації ВООЗ та ЦГЗ щотижневого кластера, що стало масштабною робочою платформою для оперативної протидії туберкульозу та ВІЛ, обміном інформацією щодо потреб, бар’єрів та шляхів їх подолання великою кількістю учасників – лідерів державних установ, партнерів та пацієнтських організацій.

Важливим здобутком у 2022 році стало впровадження принципу екстериторіальності, аби пацієнт з туберкульозом міг отримати медичну допомогу в тому регіоні, в який він евакуювався під час війни.

Також варто зазначити, що у цьому році було вперше впроваджено нові картриджі XDR, які дозволяють в кілька разів швидше призначати лікування пацієнтам з розширеною резистентністю.

Не дивлячись на воєнний стан, вдалось не тільки утримати позиції лідерства у сфері протидії захворюванню на туберкульоз, а й впровадити інновації у лікування — застосування більш коротких та безпечних схем лікування із включенням новітніх лікарських засобів.

У результаті дипломатичної діяльності країною отримано підтримку від Глобального фонду та досягнуто домовленостей щодо додаткового виділення в коштів на закупівлю ліків та інших потреб для людей з туберкульозом.

«Людино орієнтований підхід — один із найважливіших складових роботи протитуберкульозної служби України. До широкомасштабної війни всі напрямки боротьби з туберкульозом зосереджувались на тому, щоб інтегрувати найкращі світові практики в український досвід. У новому 2023 році ми продовжимо цю роботу, щоб жодна людина більше ніколи не відчувала сорому тільки через те, що колись мала такий діагноз», — підсумовує Яна Терлеєва.

Інші новини