Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Роль сімейного лікаря у лікуванні та профілактиці захворювань: виклики та міжнародний досвід
22.04.2015
18:00

Роль сімейного лікаря у лікуванні та профілактиці захворювань: виклики та міжнародний досвід

21-22 квітня 2015 року у м. Ужгород відбулася міжнародна науково-практична конференція з питань ролі сімейного лікаря в лікуванні та профілактиці соціально небезпечних та неінфекційних захворювань  за назвою «Вплив первинної медико-санітарної допомоги на поведінкові детермінанти населення з профілактики соціально небезпечних та хронічних неінфекційних захворювань в умовах державної та страхової охорони здоров’я».

У роботі конференції взяло участь більше 300 представників медичної спільноти із України, Словаччини, Німеччини та Польщі*.  На заході виступили представники Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України (УЦКС) Гетьман Л.І., заступник директора з організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим, з доповіддю на тему  «Перспективи служби СНІДу у розбудові засад громадського здоров'я на регіональному рівні» та керівник Центру моніторингу і оцінки УЦКС Кузін І.В. з доповіддю на тему «Моніторинг та оцінка профілактичних заходів з протидії епідемії ВІЛ-інфекції серед загального населення та соціально вразливого до ВІЛ-контингенту».

Науковцями та фахівцями-практиками було представлено європейські моделі сімейної медицини, зокрема обговорено питання можливості впровадження в Україні німецької та польської моделі охорони здоров’я та медичної освіти в контексті надання первинної медичної допомоги населенню.

Окрім питань впровадження страхової медицини, профілактичних програм в практиці сімейного лікаря міжнародні експерти також обговорили можливості інтеграції послуг для соціально вразливих груп населення на первинному рівні медичної допомоги та амбулаторні моделі лікування туберкульозу.

На конференції працювала окрема секція, присвячена питанням соціально небезпечних захворювань в практиці лікаря загальної практики-сімейної медицини. У ході роботи даної секції було розглянуто актуальні питання маршруту ВІЛ-позитивного пацієнта в системі охорони здоров’я; практик використання швидких тестів для діагностики інфекційних та неінфекційних захворювань в роботі сімейного лікаря; роль і місце сімейного лікаря в системі протидії епідемії ВІЛ-інфекції та туберкульозу в умовах реформування сфери медичної допомоги населенню в Україні та інші.

Окремо розглядалося питання перспективи служби протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу у розбудові системи громадського здоров’я на регіональному рівні і можливі форми участі сімейних лікарів в даному процесі.

*Серед учасників конференції: представники ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», Бюро ВООЗ в Україні, Центрів контролю та профілактики захворювань США, проекту USAID «Реформа ВІЛ послуг у дії», ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», МБФ «Фонд Вільяма Дж. Клінтона», Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами та НМАПО ім. П.Л. Шупика.

Про організацію
Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України» та Державного закладу «Всеукраїнський центр контролю за туберкульозом МОЗ України».
УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.       

Інші новини