Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Розроблено пакет важливих документів щодо ВІЛ/СНІДу в Україні
11.01.2019
11:00

Розроблено пакет важливих документів щодо ВІЛ/СНІДу в Україні

Нові документи мають забезпечити ефективніше використання стратегічної інформації та посилити систему епідеміологічного нагляду за ВІЛ в Україні. До роботи над ними було залучено фахівців Центру громадського здоров’я, експертів національного та регіонального рівнів, а також міжнародних спеціалістів.

Надання ефективних послуг із тестування на ВІЛ є ключовим елементом протидії епідемії ВІЛ-інфекції для зниження рівнів захворюваності та смертності, зумовлених ВІЛ/СНІДом, та обов’язковим компонентом громадського здоров’я, що забезпечує доступ до комплексних науково-обґрунтованих послуг із профілактики, лікування, догляду та підтримки у зв’язку з ВІЛ.

Національна стратегія тестування на ВІЛ в Україні: 2019–2030 роки спрямована на досягнення цілей Політичної декларації Генасамблеї ООН 2016 р. «Прискореними темпами до активізації боротьби з ВІЛ та припинення епідемії СНІДу до 2030 року», базується на загальноприйнятих світових рекомендаціях і враховує напрями реформування системи охорони здоров’я в Україні.

  • Звіт про результати оцінки єдиної системи моніторингу та оцінки ефективності заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії ВІЛ‐інфекції, в Україні: національний та регіональний рівні (україно- та англомовна версії)

 

 

З метою вдосконалення та підвищення потенціалу системи моніторингу і оцінки (МіО) у сфері ВІЛ‐інфекції/СНІДу в умовах реформування системи охорони здоров’я було оцінено українську систему МіО ефективності заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії ВІЛ‐інфекції, на регіональному та національному рівнях.

У результаті оцінювання виявлено напрями для покращення, надано рекомендації, що можуть бути враховані під час планування як національних, так і регіональних заходів, насамперед у частині, що стосується захисту громадського здоров’я, удосконалення системи МіО та планування стратегічної інформації у сфері протидії епідемії ВІЛ‐інфекції.

 

 

Ефективне подолання епідемії ВІЛ-інфекції потребує вчасної та надійної інформації про поширеність ВІЛ серед представників ключових груп (КГ). Інтегровані біоповедінкові дослідження (ІБПД) є стратегічно важливим інструментом у сфері громадського здоров’я, що дає змогу отримати комплексну оцінку епідемічного процесу серед КГ щодо інфікування ВІЛ та надати якісну інформацію для планування та впровадження профілактичних і протиепідемічних заходів.

Стратегічний план є зведеним посібником з ІБПД в Україні та враховує останні міжнародні рекомендації і напрацювання щодо методології та імплементації таких досліджень на регіональному та національному рівнях. Цей документ має забезпечити ІБПД належної якості, результати котрих скеровуватимуть дії та управлінські рішення у системі громадського здоров’я, сприятимуть покращенню профілактичних і лікувальних послуг, ефективному розподілу ресурсів і розробці дієвих політик задля подолання епідемії ВІЛ-інфекції в Україні.

Документи підготовлено з ініціативи ЦГЗ у рамках проекту SILab «Підтримка системи епіднагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій МОЗ України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров’я», котрий впроваджує ЦГЗ за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) на виконання Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги у зв’язку зі СНІДом (PEPFAR).

Інші новини